Surowe wegańskie kremowe czekoladki

Na początek przed Wami: czekoladki w swojej surowej prostej pyszności.

Składniki:

  • 1 mały dojrzały banan
  • 12 miękkich daktyli
  • 1 pomarańcza
  • 4 płaskie łyżki oleju kokosowego w stanie płynnym
  • 4 łyżki kakao
  • cynamon

Wykonanie:
Przygotowanie czekoladek jest banalnie proste. Do blendera wrzucamy daktyle
i wlewamy wyciśnięty sok
z jednej niedużej pomarańczy.
W przypadku suszonych, twardych daktyli sugeruję namoczenie ich na kilka godzin w soku pomarańczowym. Daktyle z sokiem blendujemy do uzyskania gęstej masy, która w przypadku czekoladek jest słodzikiem. Do masy dodajemy jednego małego banana, 4 łyżki kakao oraz 4 łyżki oleju kokosowego w stanie płynnym.
Najlepszym sposobem na rozpuszczenie oleju, bez pozbawiania go cennych właściwości jest wstawienie słoiczka/miseczki z olejem do ciepłej wody na kilka minut. Całość blendujemy na gładką masę.
Czekoladki można przygotować w silikonowych foremkach. Dobrym sposobem jest również wylanie masy na dno większego naczynia wyścielonego papierem do pieczenia lub folią. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny oraz na 30 minut do zamrażarki. Czas zależy od foremek i grubości masy czekoladowej.
W zależności od ilości oleju kokosowego możemy dowolnie sterować kremowością/kruchością czekolady.
Czekoladki z mojego przepisu mają kremową, zwartą konsystencję rozpływającą się w ustach. Przed podaniem posypujemy je cynamonem
i gotowe.

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s