Czekoladowe ciasto z cynamonem, anyżem i kardamonem

Gdy święta Bożego Narodzenia dawno za nami, przed nami niejasna, jeszcze zamglona przymrozkami wizja wiosny – przygotujmy ciasto z rozgrzewającymi przyprawami! Bez mąki, glutenu, mleka, jajek, pieczenia. Z czekoladą!

Ciasto składa się z 4 elementów: cynamonowego spodu, warstwy suszonych bananów, masy czekoladowej oraz
anyżowo-kardamonowo-cynamonowych „różyczek”.

Składniki:

  • banany 6 sztuk
  • pestki słonecznika około 370g
  • rodzynki niesiarkowane 400g
  • pomarańcze 2 sztuki
  • olej kokosowy 15 łyżek
  • kakao 7 czubatych łyżek
  • mandarynka 1 sztuka
  • cynamon
  • kardamon
  • anyż

Kilka godzin/ dzień przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta:

Masa słodząca

Najlepiej przygotować ją wieczorem aby rodzynki miały czas stać się miękkie. Standardowym sposobem jest moczenie rodzynek w wodzie, jednak w przypadku tego ciasta, zastosowałam inny sposób. Obieramy dwie pomarańcze, blendujemy. Następnie zalewamy powstałą masą rodzynki. Po całej nocy/ kilku godzinach całość rozdrabniamy w blenderze na gładką masę. Masa ma cudowny słodki smak pomarańczy.

Banany

Do ciasta użyłam „własnoręcznie” suszonych bardzo dojrzałych bananów. Dzięki temu banany mają bardzo skoncentrowany smak, co w przypadku bananów dostępnych w naszym kraju jest bardzo pożądane. Banany suszyłam w suszarce do grzybów, warzyw i owoców w temperaturze nie przekraczającej 42 stopni Celsjusza. Cały proces trwał około dwunastu godzin. Nie polecam gotowych suszonych bananów (są one suszone w bardzo wysokiej temperaturze a następnie smażone w oleju). Brak suszarki można zastąpić piekarnikiem. Brak piekarnika i suszarki można zastąpić bardzo bardzo bardzo dojrzałymi bananami i zwiększoną ilością rodzynek.

Wykonanie:

Najlepiej zacząć od przygotowania masy słodzącej. Ciasto zrobione przeze mnie, przygotowane zostało w tortownicy o średnicy 21 cm, wysmarowanej olejem, na przykład kokosowym.

Spód ciasta

300g pestek słonecznika mielimy w młynku lub porządnym blenderze na mąkę. Do tego celu używam młynka do kawy rodem z PRL-u. Do mąki z pestek dodajemy około 1/3 z przygotowanej wcześniej masy słodzącej. Przyprawiamy to około dwiema łyżeczkami cynamonu. Wyrabiamy z tego ciasto. Jeżeli konsystencja jest zbyt lepka, warto dodać większą ilość zmielonych pestek. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy.

Na powstałym spodzie układamy cienkie plastry bananów. Zbyt grube mogą sprawić, że nasze ciasto będzie się rozjeżdżać.

2

Czekoladowy krem

Do pozostałej masy słodzącej dodajemy 7 czubatych łyżek kakao, 12 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego oraz pozostałe suszone banany. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy bez widocznie rozdzielonego oleju. Pokrywamy tym nasz spód z ułożonymi na nim plastrami bananów.

„Rożyczki”

Nie wiem jak się nazywa je fachowo, więc przyjmijmy że są to ekhm, różyczki. Różyczki mają bardzo specyficzny smak, anyżowo- cynamonowy. Same w sobie wypadają, delikatnie mówiąc- słabo. Dopiero w towarzystwie czekoladowego kremu i cynamonowego spodu są doskonałym dopełnieniem smaku ciasta.

80g zmielonych na mąkę pestek łączymy z sokiem z jednej mandarynki, 3 łyżkami oleju koksowego, cynamonem, anyżem i kardamonem. Masę aplikujemy do rękawa cukierniczego/dekoratora z odpowiednią końcówką/torebki foliowej i dajemy upust fantazji.

Na koniec ciasto ląduje w lodówce na co najmniej 2 godziny.

Smacznego!

000

33

Advertisements

2 thoughts on “Czekoladowe ciasto z cynamonem, anyżem i kardamonem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s