Surówka z kiszonej kapusty i pieczarek

Nie, w tytule nie ma błędu. Surówka. Na surowo. Wszystko. Pieczarki też. Nie, nie są trujące. Tak, jadam je w takiej postaci często.

Składniki surówki są tanie, ogólnodostępne. Jedyną wariacją jest dodanie do sosu suszonej w suszarce do grzybów, owoców i warzyw, cebuli zamiast świeżej. Suszona cebula sprawia, że sos ma wyczuwalny cebulowy smak bez charakterystycznej goryczki. W przypadku braku suszonej cebuli, zastąpić ją można świeżą. Trzeba tylko pamiętać, że wtedy należy dodać jej troszkę mniej.

1

Składniki:

  • kiszona kapusta 500g
  • pieczarki 200g
  • pestki słonecznika 100g
  • cebula (świeża 1/4 średniej wielkości cebuli lub 1/3 wysuszonej)
  • olej lniany 2 łyżki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowujemy sos. Mielimy pestki słonecznika w młynku lub blenderze na mąkę. Dodajemy cebulę, olej lniany, koperek, sól, pieprz i wodę. Uwaga! Ilość soli dopasowujemy do stopnia słoności kapusty. Na tym etapie najlepiej dodać niewielką ilość soli.

2Blendujemy do uzyskania jednolitej masy bez wyczuwalnych kawałków cebuli.

3Kroimy pieczarki, przygotowujemy kapustę.

4Mieszamy sos z kapustą i pieczarkami, sprawdzamy czy jest dobrze przyprawiona. Podejmujemy odpowiednią ścieżkę działania:

bierzemy sól, doprawiamy, chwytamy widelec, próbujemy, nie odkładamy z wrażenia widelca i jemy dalej,

lub

pomijamy etap z solą i przechodzimy od razu do manewrów z widelcem.

5

Smacznego!

Advertisements

5 thoughts on “Surówka z kiszonej kapusty i pieczarek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s