Pasta czosnkowa z pomidorem

Do smarowania pieczywa. Do warzyw. Do owoców. Do jedzenia łyżeczką. Pasta pomidorowo-czosnkowa.

Krótki opis. Krótki czas wykonania. Bez zbędnych słów, pasta broni się sama.

Składniki:

  • pestki słonecznika 300g
  • pomidor
  • średniej wielkości główka czosnku (miłośnicy czosnku niech sobie nie żałują)
  • oliwa z oliwek 1,5 łyżki
  • ocet jabłkowy 4 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny
  • woda

Mielmy pestki na mąkę, dodajemy resztę składników z wyjątkiem wody. Blendujemy na gładką, kremową masę. Jeżeli jest zbyt sucha, dodajemy stopniowo niewielką ilość wody do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji.

1

Pastę jest gotowa do jedzenia, chociaż muszę dodać, że schłodzona również wybitnie smakuje.

Sposób przechowywania: w słoiczku w lodówce.

2

Smacznego!

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Pasta czosnkowa z pomidorem

  1. O matko, ale to musi być pyszne ❤
    Wyjdzie tak samo dobre, jeśli słonecznik namoczę wcześniej a resztę zrobię tak samo ?
    Przekonuje mnie pani wraz z Dr. Grahamem do witarianizmu 😀 ( ale dla mnie jakoś tak 70%)

    Polubienie

    1. Dziękuję, bardzo mi miło 🙂 Surowa kuchnia wcale nie musi być nudna 🙂
      A pasta, muszę napisać nieskromnie, jest przepyszna – uwielbiam takie połączenia 🙂
      Przy wcześniej namoczonym słoneczniku, smak pasty może się nieco zmienić. Poza tym należy wtedy pamiętać o dokładnym zblendowaniu pestek (trwa to trochę dłużej niż w przypadku mielenia ich przy pomocy młynka) oraz o niedawaniu do przepisu wody. Warto również wtedy świeżego pomidora zastąpić suszonym 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s