Surowe chlebki

Jeżeli spodziewacie się przepisu na mięciutki, pulchny biały chlebek – nic z tego. Jeżeli oczekujecie przepisu na zdrowe, wartościowe pieczywo – zapraszam 🙂

Chlebki w trzech wariantach:

1.  czosnkowy
  • siemię lniane 100g
  • pestki słonecznika 100g
  • czosnek 2 główki
  • sól
  • pieprz czarny
  • woda
 2.  paprykowo-cebulowy
  • siemię lniane 100g
  • pestki słonecznika 100g
  • papryka ½ dużej papryki
  • cebula ½ średniej wielkości cebuli
  • sól
  • pieprz czarny
  •  woda
3.   ostro-słodki
  • siemię lniane 100g
  • pestki słonecznika 100g
  • chilli 1 średnia papryczka wysuszona i zmielona (można zastąpić ją sproszkowaną)
  • daktyle 5 sztuk
  • sól
  • pieprz czarny
  • woda

1

Wykonanie w każdym przypadku jest banalnie proste. Mielimy siemię lniane oraz pestki słonecznika na mąkę. Pozostałe składniki, z wyjątkiem wody łączymy ze sobą, dodajemy kilka łyżek mąki z siemienia lnianego i pestek i blendujemy na (w miarę gładką) masę. Łączymy mąkę z powstałą masą i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, nielepiące się do rąk. Jeżeli jest zbyt kruche należy dodać trochę wody, jeżeli zbyt płynne – trochę więcej mąki.

2

Kolejnym etapem jest rozwałkowanie ciasta. Najlepiej robić to między folią lub papierem do pieczenia. Ciasto nie przykleja się wtedy do wałka.

3

Grubość ciasta – dowolna. Na początku proponuję kombinowanie z różnymi grubościami. Grubsze chlebki po wysuszeniu mają intensywniejszy smak. „Placki” rozkładamy na tackach suszarki pokrytych papierem do pieczenia.

4

Chlebki wkładamy do suszarki i suszymy przez około 10-12 godzin w temperaturze nie przekraczającej 42 stopni Celsjusza. Po kilku godzinach chlebki można odwrócić lecz nie jest to konieczne. Z podanych składników wyszły mi 4 pełne tacki chlebka.

5Czas suszenia należy dostosować do naszych preferencji.

Dłuższy czas suszenia = chlebki bardziej chrupiące.

alChlebki przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Advertisements

11 thoughts on “Surowe chlebki

    1. Tak, to taka zwyczajna suszarka do owoców z okrągłymi tackami. Moja akurat jest firmy Niewiadów, kupiona została kilka lat temu, stała nieużywana. Ma dwa poziomy regulacji temperatury, niższy poziom nie przekracza 42 stopni Celsjusza, więc zaczęłam jej używać. Wcześniej kombinowałam z piekarnikiem i słońcem 😉
      Masz w planach zakup takiej?

      Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s