Surowe chlebki

Jeżeli spodziewacie się przepisu na mięciutki, pulchny biały chlebek – nic z tego. Jeżeli oczekujecie przepisu na zdrowe, wartościowe pieczywo – zapraszam 🙂

Chlebki w trzech wariantach:

1.  czosnkowy
  • siemię lniane 100g
  • pestki słonecznika 100g
  • czosnek 2 główki
  • sól
  • pieprz czarny
  • woda
 2.  paprykowo-cebulowy
  • siemię lniane 100g
  • pestki słonecznika 100g
  • papryka ½ dużej papryki
  • cebula ½ średniej wielkości cebuli
  • sól
  • pieprz czarny
  •  woda
3.   ostro-słodki
  • siemię lniane 100g
  • pestki słonecznika 100g
  • chilli 1 średnia papryczka wysuszona i zmielona (można zastąpić ją sproszkowaną)
  • daktyle 5 sztuk
  • sól
  • pieprz czarny
  • woda

1

Wykonanie w każdym przypadku jest banalnie proste. Mielimy siemię lniane oraz pestki słonecznika na mąkę. Pozostałe składniki, z wyjątkiem wody łączymy ze sobą, dodajemy kilka łyżek mąki z siemienia lnianego i pestek i blendujemy na (w miarę gładką) masę. Łączymy mąkę z powstałą masą i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, nielepiące się do rąk. Jeżeli jest zbyt kruche należy dodać trochę wody, jeżeli zbyt płynne – trochę więcej mąki.

2

Kolejnym etapem jest rozwałkowanie ciasta. Najlepiej robić to między folią lub papierem do pieczenia. Ciasto nie przykleja się wtedy do wałka.

3

Grubość ciasta – dowolna. Na początku proponuję kombinowanie z różnymi grubościami. Grubsze chlebki po wysuszeniu mają intensywniejszy smak. „Placki” rozkładamy na tackach suszarki pokrytych papierem do pieczenia.

4

Chlebki wkładamy do suszarki i suszymy przez około 10-12 godzin w temperaturze nie przekraczającej 42 stopni Celsjusza. Po kilku godzinach chlebki można odwrócić lecz nie jest to konieczne. Z podanych składników wyszły mi 4 pełne tacki chlebka.

5Czas suszenia należy dostosować do naszych preferencji.

Dłuższy czas suszenia = chlebki bardziej chrupiące.

alChlebki przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

14 uwag do wpisu “Surowe chlebki

    1. Tak, to taka zwyczajna suszarka do owoców z okrągłymi tackami. Moja akurat jest firmy Niewiadów, kupiona została kilka lat temu, stała nieużywana. Ma dwa poziomy regulacji temperatury, niższy poziom nie przekracza 42 stopni Celsjusza, więc zaczęłam jej używać. Wcześniej kombinowałam z piekarnikiem i słońcem 😉
      Masz w planach zakup takiej?

      Polubione przez 1 osoba

  1. Hej,

    Mam pytanie odnośnie chlebków. Pisałaś, że jak nie miałaś suszarki to kombinowałaś ze słońcem i piekarnikiem. Jak zrobić surowy chlebek bez suszarki. Niestety nie mam, a chcę taki chlebek 😉

    Pozdrawiam

    Polubienie

    1. Cześć,
      Niestety nie pamiętam swoich prób. Ze słońcem może być problem jeżeli mieszkasz w Polsce ale jeżeli chodzi o piekarnik to wystarczy nastawienie go na odpowiednio niską temperaturę (ale tu już dochodzi kwestia ustawień piekarnika i sprawdzania czy temperatura jednak się nie podnosi – w zbyt wysokiej chlebki się po prostu upieką :)).
      Za to widziałam jeszcze inny sposób – suszenie na kaloryferze – może to zda egzamin? 🙂

      Polubienie

Dodaj komentarz