Ciasto z musem owocowym

Ciasto z musem owocowym. Zaskoczyło mnie, zaskoczyło tak mocno że aż mam problem z uporządkowaniem w głowie przepisu i przelania go na hmm komputer. Nie napiszę, że ciasto jest cudowne, bo gdyby nie było nie dzieliłabym się przepisem. Ale mogę napisać, że nie spodziewałam się że będzie dla mnie aż tak cudowne – dla mnie, czyli dla miłośniczki czekolady. Chciałam gdzieś ją tam wcisnąć ale ciasto z pestek, mus owocowy i kruszonka tworzą całość. Nic dodać nic ująć.

Składniki:

  • pestki słonecznika 350 g
  • niesiarkowane rodzynki 150 g plus mała garść
  • pomarańcza 1 sztuka
  • jabłka 3 sztuki
  • gruszki 3 małe sztuki
  • banany 3 sztuki
  • migdały 100 g
  • olej kokosowy 1,5 łyżki
  • niewoskowana cytryna 1 sztuka

Zaczynamy. A właściwie zaczynamy dzień wcześniej. Przygotowujemy owoce na mus. Banany obieramy ze skórki, jabłka i gruszki kroimy na plastry i podsuszamy. Ja robiłam to w suszarce do grzybów w temperaturze około 42 stopni przez 10 godzin. Suszarkę można oczywiście zastąpić piekarnikiem ale trzeba uważać po pierwsze na temperaturę suszenia, a po drugie na stopień wysuszenia owoców. Nie mają być tak suche jak typowe suszone owoce, powinny być tylko lekko podsuszone.

Tego samego dnia blendujemy jedną pomarańczę i powstałą w ten sposób masą zalewamy 150 g rodzynek. Dzięki temu rodzynki staną się miękkie. Idziemy spać.

Kolejnego dnia, przygotowywanie ciasta rozpoczynamy od wyczarowania zdrowej masy słodzącej. Czyli blendujemy rodzynki, które całą noc moczyły się w pomarańczy.

1

Wyczarowaliśmy.

2

Przechodzimy do kolejnego etapu tworzenia ciasta, jakim jest kruszonka.

W blenderze mielimy 100 g migdałów i 50 g pestek. Staramy się nie zmielić orzechów i pestek zbyt dokładnie, kruszonka jest idealna gdy znajdują się w niej małe kawałki migdałów.

Po zblendowaniu dodajemy dwie łyżki masy słodzącej (rodzynki i pomarańcza) oraz skórkę z cytryny.

Uwaga!

Ważne jest, aby cytryna była niewoskowana, jeżeli takiej nie posiadamy, skórkę lepiej zastąpić 4 łyżkami soku z cytryny. W takim przypadku do kruszonki należy dodać trochę więcej pestek/migdałów aby masa nie była zbyt płynna.

Wracamy do ciasta. Skórkę z cytryny uzyskuję przez ścieranie jej na tarce o małych oczkach.

6

Do masy na kruszonkę dodajemy 1,5 łyżki oleju kokosowego, najwygodniej gdy jest w stanie płynnym.

5

Łączymy wszystkie składniki, lepimy dwie kule i wstawiamy do zamrażarki na około godzinę.

Przechodzimy do przygotowania podstawy naszego ciasta. Przygotowujemy naczynie, najwygodniejsza do tego celu jest tortownica, która pozwoli na swobodne wyjęcie ciasta. Tortownica, której użyłam miała 21 cm średnicy.

Do zblendowanych z pomarańczą rodzynek dodajemy 300 g pestek słonecznika zmielonych na mąkę i garść rodzynek. Wyrabiamy ciasto.

3

Wykładamy nim posmarowaną olejem tortownicę. Podobnie jak w przypadku tarty formujemy z ciasta wyższe brzegi.

4a

Na czas przygotowania musu wstawiamy ciasto do zamrażarki.

Kolejny etap to mus owocowy.

7

Przygotowane, podsuszone owoce blendujemy z 3 łyżkami soku z cytryny do uzyskania konsystencji musu.

8

Wypełniamy musem spód ciasta.

9

Sprawdzamy czy minęła godzina od czasu wstawienia do mrożenia ciasta na kruszonkę. Pewnie nie, więc ciasto wypełnione musem, na czas oczekiwania, ląduje razem z kruszonką w zamrażarce.

Gdy wreszcie kruszonka jest gotowa, wyjmujemy ją oraz ciasto z zamrażarki i kule z kruszonki ścieramy na grubych oczkach tarki, bezpośrednio nad ciastem. Gotowe 🙂 Przyozdabiamy według własnych preferencji. Ja wykorzystałam migdały, które zostały mi zostały. Całość wstawiamy na co najmniej 2 godziny do zamrażarki.

Czekamy, wyjmujemy, jemy.

10

12

11

Smacznego!

Advertisements

2 thoughts on “Ciasto z musem owocowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s