Ciasto kokosowo-czekoladowe

Nie lubię wyrzucać jedzenia. Jako efekt mojej niechęci powstało ciasto. Pyszne.

Po zrobieniu mleka kokosowego zostały mi wiórki, olej kokosowy, woda z kokosa. Nic się nie zmarnowało 🙂

Składniki:

  • wiórki kokosowe „odtłuszczone” po zrobionym mleku, mogą być normalne, mogą być nieodtłuszczone ( około 200 g suchych wiórków)
  • miękkie niesiarkowane daktyle 40 sztuk (około 200g)
  • niesiarkowane rodzynki 50g
  • duży dojrzały banan
  • domowy olej kokosowy 4,5 łyżki
  • kakao 4 czubate łyżki
  • jabłko
  • woda kokosowa lub normalna woda 1/3 szklanki

Po zrobieniu mleka kokosowego, mokre wiórki kokosowe wysuszyłam w suszarce do grzybów/owoców/warzyw w temperaturze do 42 stopni Celsjusza, trwało to około 10 godzin. Suszarkę zastąpić można piekarnikiem.

1

Jeżeli daktyle, które mamy nie są świeżymi/miękkimi daktylami najlepiej namoczyć je na kilka godzin.

Wykonanie ciasta jest bardzo bardzo bardzo proste. Ciasto składa się z dwóch części: spodu z wiórków koksowych i grubej warstwy pysznej polewy czekoladowej.

Przechodzimy do przygotowania spodu. Blendujemy 10 sztuk miękkich daktyli z rodzynkami i połówką banana. Do powstałej masy dodajemy wiórki koksowe i blendujemy dalej aż składniki ładnie się połączą.

Przygotowujemy naczynie. U mnie była to tortownica o średnicy 21 cm. Aby ciasto się nie przyklejało pamiętajmy o wysmarowaniu naczynia olejem kokosowym.

Wykładamy ciasto, mocno je przyciskając.

2

Następnie zajmujemy się masą czekoladową. Zaczynamy od oleju kokosowego.

3

Wstawiamy olej kokosowy do kąpieli wodnej aby uzyskać płynną wersję. W tym czasie, pamiętając o tym, żeby przypadkiem nie podgrzać oleju do zbyt wysokiej temperatury, obieramy jabłko. Wrzucamy je do blendera razem z drugą połową banana i resztą daktyli (30 sztuk). Blendujemy. Dosypujemy kakao, wlewamy rozpuszczony olej kokosowy i nic się nie zmienia – blendujemy dalej do uzyskania w miarę gładkiej masy.

4

Czekoladową polewę przekładamy na spód z wiórków koksowych i wstawiamy do zamrażarki na około 1,5 godziny. Kroimy, jemy. Jeśli coś nam zostanie, przechowujemy w lodówce.

5

6

7

55

Smacznego!

 

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Ciasto kokosowo-czekoladowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s