Kokosowe kulki

Po przygotowaniu mleka kokosowego i kokosowego ciasta zostało mi jeszcze trochę wiórków i oleju. Było ich zbyt mało na ciasto więc zrobiłam z nich kulki.

Składniki:

  • wiórki kokosowe około 30-40g
  • niesiarkowane rodzynki 100g
  • mały banan
  • pomarańcza (dwa kawałki)
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • miękkie daktyle 5 sztuk
  • kakao 2 czubate łyżki
  • cynamon/kakao/karob do obtoczenia kulek

Wiórki, rodzynki oraz pół małego banana blendujemy aż składniki się ładnie połączą. Formujemy z nich kulki a następnie posypujemy lub obtaczamy je w cynamonie, kakao lub karobie.

2

Kulki układamy na talerzyku lub w foremkach.

2a

Przechodzimy do przygotowania polewy. W jej skład wchodzą daktyle, jeżeli nie są miękkie najlepiej namoczyć je przynajmniej na pół godziny.

Blendujemy 2 kawałki pomarańczy z połówką małego banana, 2 czubatymi łyżkami kakao,  5 daktylami oraz 3 łyżkami rozpuszczonego oleju kokosowego.

3

Polewamy kulki, posypujemy je cynamonem i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.

Z podanych składników wychodzi około 14 kulek.

9

4

5

Smacznego!

Advertisements

3 thoughts on “Kokosowe kulki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s