Pizza

Weekend – czas sprzyjający mojej kuchennej kreatywności 😉 Przed Wami moja własna wariacja na temat wegańskiej, surowej pizzy w baaardzo podstawowej wersji.

Składniki:

spód:

  • siemię lniane około 200 g
  • pestki słonecznika około 200 g
  • około ¼ szklanki wody
  • sól
  • zioła prowansalskie

 

sos pomidorowy:

  • pomidory 4 sztuki
  • papryka ½ sztuki
  • cebula ½ średniej sztuki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet jabłkowy 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • odrobina ostrej papryki (opcjonalnie)

 

czosnkowa posypka :

  • pestki słonecznika około 60 g
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • czosnek 2-3 duże ząbki
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • sól

 

dodatki:

  • pieczarki 15 średnich sztuk
  • papryka ½ sztuki
  • świeża bazylia
  • zioła prowansalskie

 

Niestety w przypadku tej pizzy nie działa zasada „dostarczenia za godzinę”. Najprawdopodobniej nie działa nawet sama możliwość dostarczenia, więc zabieramy się do pracy 🙂

Najwygodniej, cały proces rozpocząć dzień wcześniej. Spód, posypka oraz część warzyw musi suszyć się co najmniej 10 godzin w temperaturze nie przekraczającej 42 stopni Celsjusza. W moim przypadku suszenie odbywa się w suszarce do grzybów ale równie dobrze, sprawdzić się może piekarnik z odpowiednimi funkcjami.

Zaczynamy do przygotowania spodu pizzy. Mielimy na mąkę po 200 g pestek słonecznika oraz siemienia lnianego. Dodajemy sól oraz zioła prowansalskie.

1

Następnie wlewamy wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Najlepiej zacząć od niewielkich ilości wody, gdy dolejemy jej za dużo należy dodać więcej mąki z pestek lub z siemienia .

2

Ciasto powinno być elastyczne ale nie powinno kleić się do dłoni. Rozwałkowujemy ciasto, nadając jednocześnie mu kształt pizzy. Spód pizzy zrobionej przeze mnie miał 26 cm średnicy.

4

3

Układamy spód na papierze do pieczenia (lub możemy rozwałkowywać bezpośrednio na nim) i wstawiamy do suszenia.

Zabieramy się za przygotowanie posypki czosnkowej. Mielimy około 60 g pestek słonecznika na mąkę, dodajemy czosnek, sól, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Całość blendujemy do momentu rozdrobnienia czosnku oraz połączenia się wszystkich składników.

5

Posypkę czosnkową suszymy w formie kulek. Dzięki temu zaoszczędzamy miejsce w suszarce oraz sprawiamy, że posypka będzie miała zróżnicowaną formę (z góry powinna być krucha).

Kulki wstawiamy do suszenia.

6

Z pomidorów usuwamy wodnisty środek, przekładamy go do miseczki i wstawiamy do lodówki – przyda nam się do sosu pomidorowego.

7

W suszarce lądują również pokrojone w plastry pieczarki, pół cebuli, pól papryki oraz pomidory bez wodnistego środka.

8

Po około 10-12 godzinach suszone warzywa prezentują się tak:

9

Zabieramy się za przygotowanie sosu pomidorowego. Wysuszoną paprykę, pomidory, cebulę, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu jabłkowego, części wodniste pomidorów (których pozbyliśmy się przed suszeniem), sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz ostrą papryczkę blendujemy na gładką masę. Gotowe 🙂

10

Częścią sosu pomidorowego smaruję spód pizzy i posypuję go ziołami prowansalskimi. Pozostała część sosu służy jako dodatek/sos do pizzy/”ketchup”.

11

Na spodzie pokrytym sosem układam wysuszone pieczarki, pokrojoną( pozostałą połówkę) paprykę, rozkruszam czosnkowe kuleczki i posypuję nimi pizzę. Dodaję świeże listki bazylii i gotowe.

12

13

14

15

Zaprezentowany przepis na pizzę jest przepisem zupełnie podstawowym a warzywne dodatki dobrane pod mój smak. Warto pokombinować 🙂

Smacznego!

Advertisements

4 thoughts on “Pizza

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s