Ciasto z makiem na cytrynowym spodzie

Nie wiem od czego zacząć, chcę po prostu podzielić się przepisem na zaskakująco dobre ciasto 🙂 Oczekiwałam zwykłego ciasta z makiem z cytrynową nutą, a wyszło mi coś zaskakująco pysznego: słodkie, cytrynowe, lekko sezamowe z nutą kokosa CUDO.

Składniki:

spód:

  • pestki słonecznika 200 g
  • cytryna 1 sztuka
  • niesiarkowane rodzynki 20-30 g

masa makowa:

  • mak 200 g
  • daktyle około 20 sztuk (wcześniej namoczone)
  • niesiarkowane rodzynki 100 g (najlepiej wcześniej namoczone)
  • orzechy włoskie – dowolna ilość (dodałam garść)
  • woda

polewa:

  • rozpuszczony olej kokosowy 4-5 łyżek
  • zmielony sezam 3 łyżki

 

Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Mielimy pestki słonecznika na mąkę, dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz 20-30 g niesiarkowanych rodzynek.

2ciastomakowe

Wszystko blendujemy do momentu uzyskania konsystencji ciasta.

Rodzynki nie muszą być dokładnie rozdrobnione.

Jeżeli masa jest zbyt mokra dodajemy więcej mąki z pestek.

Z mojej obserwacji wynika, że wygodniej jest zblendować najpierw rodzynki z sokiem z cytryny i następnie dodawać do nich mąkę z pestek. Natomiast jeżeli macie bardzo dobry blender, kolejność jest bez znaczenia.

3ciastomakowe

Wyrabiamy ciasto, wykładamy nim formę, dokładnie je dociskamy (u mnie była to tortownica o średnicy 21 cm). Pamiętamy o wysmarowaniu jej olejem.

4ciastomakowe

Ciasto można wstawić do zamrażarki.

Następnie zabieramy się za przygotowanie masy makowej. Mielimy mak. Masa makowa słodzona jest zblendowanymi daktylami z wodą. Czyli blendujemy daktyle z odrobiną wody 🙂 W zależności od stopnia namoczenia daktyli dodajemy odpowiednią ilość wody.

5ciastomakowe

Po zblendowaniu wygląda to mniej więcej tak:

6ciastomakowe

Z powstałej masy odkładamy łyżkę, przyda nam się do posłodzenia polewy. Resztę mieszamy z makiem, rodzynkami (najlepiej wcześniej namoczonymi) i orzechami włoskimi. Jeżeli masa się ze sobą nie łączy, czy jest zbyt sucha, dodajemy trochę wody.

7ciastomakowe

Nakładamy masę makową na spód ciasta, dokładnie ją dociskamy.

8ciastomakowe

Ponownie możemy włożyć ciasto do zamrażarki.

Przygotowanie polewy zaczynamy od zmielenia sezamu i rozpuszczenia oleju kokosowego. Następnie oba składniki mieszamy ze sobą oraz dodajemy łyżkę zblendowanych daktyli, którą wcześniej odłożyliśmy.

9ciastomakowe

Pokrywamy ciasto cienką warstwą polewy – bo mamy jej mało (a więcej nie potrzebujemy, bo polewa ma charakterystyczny smak i taka ilość w zupełności wystarcza), przyozdabiamy lub nie i wstawiamy na 30 minut do zamrażarki.

10ciastomakowe

Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z zamrażarki i jemy 🙂

11ciastomakowe

12ciastomakowe

14ciastomakowe

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Ciasto z makiem na cytrynowym spodzie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s