Makaron z cukinii i marchewki z sosem pomidorowo-czosnkowym

Makaron z warzyw – brzmi przewrotnie, nastawiając się na smak makaronu można się lekko rozczarować. Gdy pierwszy raz miałam spróbować tego dania oczekiwałam czegoś innego, nie wiem właściwie czego, przecież to chyba jasne, że cukinia i marchewka nie mają smaku makaronu. Po pierwszym kęsie, lekkiej konsternacji, pokochałam spaghetti z warzyw całym swoim sercem 🙂

Sos do makaronu przygotowałam na bazie nerkowców. Jeżeli chcecie żeby danie było zupełnie witariańskie należy użyć orzechów nerkowca z oznaczeniem „raw”.

Z podanych składników wychodzi spora ilość sosu, więc gdy lubicie przewagę warzyw w daniu, zmniejszcie ilość orzechów.

 

Składniki:

  • cukinia 1 średnia sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • papryka 1 mała sztuka
  • pieczarki 5 sztuk
  • orzechy nerkowca 200 g
  • pomidory 2 średniej wielkości
  • czosnek 2-3 ząbki
  • ocet jabłkowy 4-5 łyżek
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • garść pestek z dyni
  • świeża bazylia
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka w proszku
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

 

Zaczynamy od nadania cukinii i marchewce kształtu makaronu. Do tego celu użyłam bardzo fajnego gadżetu:

1makaron

Zastąpić go można zwykłą obieraczką do warzyw. Makaron będzie miał wtedy formę cienkich pasków.

U mnie prezentował się tak:

2makaron

Do cukinii i marchewki dodajemy pokrojoną małą paprykę oraz pokrojone pieczarki. Dodajemy łyżkę octu, łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soli oraz pieprzu i całość mieszamy. Odstawiamy na chwilę i przygotowujemy sos.

3makaron

Blendujemy nerkowce (w miarę możliwości naszego blendera) na gładką masę. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek aby ułatwić blendowanie. Następnie dodajemy czosnek, pomidory (jeżeli preferujecie gęstsze sosy, można dodać tylko jednego pomidora), 3-4 łyżki octu, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką i ostrą paprykę.

4makaron

Blendujemy do momentu połączenia się składników. W ostatnim etapie dodajemy świeżą bazylię – blendujemy przez chwilę (jedynie w celu lekkiego rozdrobnienia listków bazylii). Sos jest gotowy.

5makaron

Jeżeli świeże pomidory zastąpimy suszonymi i dodamy odrobinę wody, sos będzie miał intensywniejszy kolor i pomidorowy smak.

Makaron z sosem podajemy według własnych preferencji.

Nadkładamy sos na makaron/mieszamy sos z makaronem/nakładamy sos na talerz obok makaronu.

Nieważne co zrobimy, całość posypujemy pestkami z dyni.

6makaron

7makaron

8makaron

9makaron

I jemy 🙂

Smacznego!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Makaron z cukinii i marchewki z sosem pomidorowo-czosnkowym

  1. Uwielbiam taki makaron. Bardzo fajna ta twoja wersja 🙂 Muszę zainwestować w tarkę spiralną, bo obieraczką nie wychodzą mi takie ładne niteczki

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s