Sernik

Dziś mija równo miesiąc od dnia, w którym opublikowałam swój pierwszy post na blogu. To właśnie 16 lutego moje plany zaczęły się realizować przyjmując namacalną formę.

Nie planowałam specjalnego wpisu z tej okazji ale jakoś tak się złożyło, że opublikowałam 15 przepisów a dziś, 16 marca, przypada dzień publikacji przepisu z numerem 16.

Sernik. Składa się z 6 składników, smak w skali dziesięciopunktowej oceniam na 10. Czy to nie wspaniały zbieg okoliczności z tą 16? 🙂

Koniec o liczbach, czas o serniku.

Ciasto rozpływa się w ustach, ma delikatną kremową konsystencję, lekką nutkę mango złamaną smakiem czekolady. Do tego niepowtarzalny, „sernikowy” smak jaki nadają mu nerkowce. Magia 🙂

Miałam zamiar przygotować sernik z polewą ale broni się sam, polewa jest zbędna.

Jeżeli chcecie aby ciasto było zupełnie witariańskie, orzechy nerkowca, których użyjecie muszą mieć na swoim opakowaniu dopisek RAW, kakao musi być surowe, rodzynki suszone na słońcu w temperaturze do około 42 stopni Celsjusza, a olej kokosowy powinien być tłoczony na zimno lub własnej produkcji. Wiem, brzmi strasznie 😉 Ale to tylko taka mała dygresja.

Składniki:

spód:

  • orzechy laskowe 200 g
  • niesiarkowane rodzynki 100 g
  • kakao 2 łyżki

masa serowa:

  • orzechy nerkowca 200 g
  • dojrzałe mango 200 g
  • olej kokosowy 3 łyżki

Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21 cm (oczywiście wysmarowanej olejem).

Ciastem rządzą proporcje.

W przypadku spodu, orzechów laskowych ma być o 100 g więcej niż rodzynek.

Jeżeli chodzi o masę serową, waga orzechów nerkowca powinna być równa wadze mango. Zapewni to odpowiednią konsystencję masy.

Przygotowanie sernika zaczynamy od zblendowania orzechów laskowych do momentu uzyskania lekko wilgotnej masy (nie musimy blendować ich aż na masło).

sernik1

Do orzechów dodajemy rodzynki oraz kakao. Blendujemy do połączenia się składników i uzyskania zwartej konsystencji.

Przygotowaną masą wykładamy tortownicę formując z ciasta wyższy brzeg.

sernik2

Wykonanie masy serowej jest równie proste. Blendujemy nerkowce do uzyskania gładkiej konsystencji masy. Jeżeli nasz blender ma z tym problem możemy dodać w czasie blendowania olej koksowy. Jeżeli radzi sobie z tym bez problemu, olej możemy dodać po otrzymaniu gładkiej masy.

sernik3

Do nerkowców i oleju kokosowego dodajmy mango i znów blendujemy do rozdrobnienia mango (połączenia się wszystkich składników).

Masę serową wylewamy na spód ciasta.

sernik4

Sernik wstawiamy na 30 minut do zamrażarki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i delektujemy się jego smakiem.

sernik5

sernik6

sernik8

sernik10

Ze specjalną dedykacją dla osoby, która bardzo nie lubi grubego spodu – wersja na cienkim cieście 😉

sernik12

Są serniki cioci Zosi, babci Krysi. To jest sernik Ani 😉

Smacznego!

Reklamy

5 uwag do wpisu “Sernik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s