Ketchup

Bez wstępu, zasługujący na osobny wpis – ketchup.

Składniki:

  • pomidory 5 sztuk średniej wielkości
  • cebula 1/3 sztuki średniej wielkości
  • daktyle 3 sztuki (miękkie lub moczone przez co najmniej 2 godziny)
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet jabłkowy 5 łyżek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku

Bazą ketchupu, według mojego przepisu, są suszone a raczej podsuszone pomidory.

Kroimy pomidory, pozbywamy się wodnistej części – nie wyrzucamy, może się nam przydać w dalszym etapie robienia ketchupu lub możemy wykorzystać je na przykład do zrobienia sosu.

Pokrojone pomidory oraz cebulę suszymy przez co najmniej 12 godzin w temperaturze nie przekraczającej 42 stopni Celsjusza.

Po tym czasie prezentują się tak:

ketchup2

ketchup1

Następnie wszystkie składniki blendujemy ze sobą aż do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli masa jest zbyt sucha, możemy dodać parę łyżek wodnistych części pomidorów, których pozbyliśmy się przed suszeniem.

Doprawiamy i gotowe 🙂

ketchup3

ketchup4

Ketchup można oczywiście przetrzeć przez sito ale ta wersja miała być wersją szybką i prostą.

Smacznego!

Advertisements

3 thoughts on “Ketchup

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s