Kopiec kreta

Ciasto uwielbiane przez wszystkich w moim otoczeniu. Przed Wami „Kopiec kreta” w surowej wegańskiej wersji.

Składniki:

ciasto:

  • pestki słonecznika 250 g
  • rodzynki niesiarkowane 150 g
  • kakao 2 czubate łyżki

masa:

  • 350 g orzechów nerkowca
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • banany 7 małych sztuk
  • olej kokosowy 3-4 łyżki

kawałki czekolady:

  • olej koksowy 2-3 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • dodatkowo 3-4 średniej wielkości banany

Ciasto będzie zupełnie surowe jeżeli użyjecie raw nerkowców, surowego kakao, oleju kokosowego tłoczonego na zimno i rodzynek suszonych na słońcu.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia czekolady, której kawałki znajdą się w masie.

Rozpuszczone 2-3 łyżki oleju kokosowego mieszamy z 1 łyżką kakao i wylewamy na talerz pokryty folią. Wstawiamy go do lodówki lub zamrażarki na około 20 minut.

kopieckreta1

Następnie przygotowujemy masę.

Blendujemy orzechy nerkowca aż się rozdrobnią a następnie połączą ze sobą w prawie jednolitą masę. Na tym etapie warto dodać rozpuszczony olej koksowy aby ułatwić mielenie. Następnie dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz banany. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wyjmujemy z zamrażarki naszą czekoladę i rozkruszamy ją w rękach lub za pomocą czegoś ciężkiego i poręcznego. Otrzymujemy takie kawałki czekolady:

kopieckreta3

Następnie czekoladę dodajemy do masy z nerkowców.

kopieckreta4

Mieszamy i wstawiamy na około 15 minut do lodówki.

Przygotowanie spodu i posypki zaczynamy od zmielenia pestek słonecznika w młynku. Do mąki z pestek dodajemy rodzynki i blendujemy aż składniki się połączą.

kopieckreta5

Do ciasta dodajemy kakao i blendujemy jeszcze przez chwilę.

kopieckreta6

Z powstałego ciasta odkładamy 100 g masy, która posłuży za posypkę.

Z reszty ciasta formujemy spód.

Spód ciasta najwygodniej układało mi się w tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym (średnica tortownicy to około 21 cm).

Z ciasta formujemy wyższe brzegi.

kopieckreta7

Następnie rozcinamy banany (wzdłuż) i układamy je na cieście.

kopieckreta8

Wyjmujemy masę z nerkowców z lodówki i nadkładamy ją na spód pokryty bananami. Masa ułoży się w kształt kopca jeżeli nakładać będziemy ją jedynie na środek – powinna się ładnie rozłożyć po bokach.

kopieckreta9

Ostatnim etapem jest rozkruszenie pozostałego ciasta i posypanie nim „kopca”.

kopieckreta91

Ciasto wkładamy do lodówki lub zamrażarki na co najmniej godzinę.

kopieckreta92

kopieckreta93

kopieckreta94

Smacznego!

Advertisements

9 thoughts on “Kopiec kreta

  1. Ciasto jest po prostu przepyszne! Tylko mimo stania cała noc w lodówce przypominało bardziej krem niż ciasto i nie dało się wykroić takich ładnych kawałeczków jak tutaj. Co może być przyczyną? Z chęcią podałabym go gościom, tylko żeby w takiej ładniejszej formie 🙂

    Lubię to

    1. Dziękuję 🙂 Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
      Przyczyną najprawdopodobniej może być zbyt duża ilość bananów dodanych do masy (zdarzyło mi się popełnić ten błąd :)), w stosunku do ilości oleju kokosowego. Rozwiązaniem jest zmniejszenie ilości bananów w masie lub zwiększenie ilości oleju kokosowego.
      Można spróbować również ze wstawieniem ciasta do zamrażarki na około 2 godzin przed podaniem (ale nie dłużej, ponieważ banany ułożone na spodzie mogą się zamrozić).
      Niestety nie podałam w przepisie wagi bananów, postaram się sprawdzić ją przy okazji przygotowywania tego ciasta w przyszłości.

      Lubię to

      1. Rzeczywiście moje banany były dość spore, więc na pewno jest tak jak mówisz:) super, w takim razie na pewno będę próbować znowu, choć ta waga bananów to świetny pomysł

        Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s