Ciasto daktylowo-bananowe

Chcę się podzielić przepisem na ciasto bananowo-daktylowe. Bardzo, bardzo słodkie ciasto. Idealne dla osób, które uwielbiają słodycze.

Składniki:

  • banany 4 sztuki
  • migdały około 150 g
  • rozpuszczony olej kokosowy 2 łyżki
  • pomarańcza 2 sztuki
  • daktyle około 30 sztuk (najlepiej świeże)
  • niesiarkowane suszone śliwki około 10 sztuk
  • niesiarkowane suszone morele około 5 sztuk

Do przygotowania spodu ciasta potrzebujemy suszonych bananów.

bananowo-daktylowe1

Banany suszyłam w suszarce do żywności w temperaturze nie przekraczającej 42 stopni przez około 12 godzin. Banany wysuszyć można również w piekarniku.

Migdały mielmy w młynku lub blenderze do uzyskania prawie mącznej konsystencji.

bananowo-daktylowe2

Następnie do migdałów dodajemy łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego oraz suszone banany i blendujemy aż składniki się połączą.

Wybieramy naczynie, w którym przygotujemy ciasto.

Ja użyłam do tego, jak zwykle, tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym o średnicy około 21 cm.

Wykładamy naczynie ciastem, formujemy z niego wyższe brzegi.bananowo-daktylowe3

Wypełnienie ciasta to zblendowane na gładką masę daktyle, sok z dwóch średniej wielkości pomarańczy i łyżka oleju kokosowego.

bananowo-daktylowe4

bananowo-daktylowe5

Świeże daktyle sprawdzają się najlepiej, jednak równie dobrze można użyć suszonych, pamiętając o tym żeby namoczyć je na kilka godzin w wodzie lub soku z pomarańczy.

Masę daktylową przekładamy na ciasto.

Suszone śliwki i morele kroimy na małe kawałki i układamy je wzdłuż brzegu ciasta.

bananowo-daktylowe6

Wkładamy ciasto do zamrażarki na około 30 minut i gotowe 🙂

bananowo-daktylowe7

bananowo-daktylowe8

bananowo-daktylowe9

bananowo-daktylowe91

Smacznego!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Ciasto daktylowo-bananowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s