Prawie czarno-białe ciasto

Nie wiedziałam jak nazwać ciasto, które dziś zrobiłam. Miało być czarno-białe ale jak to czasem bywa w starciu oczekiwania vs rzeczywistość, wygrała ta druga 😉

W przepisie wykorzystałam suszone banany (suszarka do żywności, około 20h, temperatura do 42 stopni Celsjusza), zastąpić je można surowymi ale wtedy ich ilość należy zrównoważyć mąką z sezamu lub pestek, tak żeby ciasto nie było zbyt płynne.

Składniki:

ciasto „białe”:

  • sezam 200 g
  • świeże lub wcześniej namoczone daktyle 7 sztuk
  • suszony banan 1 sztuka

ciasto „czarne”:

  • pestki słonecznika 250 g
  • świeże lub wcześniej namoczone daktyle 10 sztuk
  • suszony banan 1,5 sztuki
  • kakao 3 łyżki

masa czekoladowo-bananowa:

  • suszone banany 5 sztuk
  • świeże banany 3 sztuki
  • świeże lub wcześniej namoczone daktyle 5 sztuk
  • kakao 2-3 łyżki
  • 3-4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Zaczynamy od przygotowania ciasta „białego”. Blendujemy daktyle z bananem. Do powstałej masy dodajemy zmielone na mąkę ziarna sezamu. Wyrabiamy ciasto. W przypadku dobrego blendera możemy wszystkie składniki po prostu razem zblendować.

czarno-biale1

Ciasto powinno być zwarte, nie powinno lepić się do rąk.

czarno-biale2

To samo robimy ze składnikami na „czarne” ciasto (zblendowana mąka z pestek słonecznika z pozostałymi składnikami).

czarno-biale3

czarno-biale4

Następnie przygotowujemy tortownicę (średnica około 21 cm) lub inne naczynie. Smarujemy je olejem kokosowym.

Zaczynamy od uformowania z „czarnego” ciasta kulki, którą kładziemy na środku. Następnie z drugiego rodzaju ciasta formujemy „wężyk”, którymi owijamy ciemną kulę. Następnie owijamy to „czarnym” ciastem i tak dalej. Ciasto układamy kolorami na zmianę aż wykorzystamy całe ciasto. Na koniec przyciskamy je palcami tak aby kawałki ciasta się ze sobą połączyły.

czarno-biale5

Kolejny krok to masa czekoladowo-bananowa, czyli po prostu zblendowane świeże i suszone banany z daktylami, kakao i olejem kokosowym. Masę wylewamy na spód z ciasta.

czarno-biale7

Ciasto wstawiamy do zamrażarki na około 2,5 godziny. Tak aby masa z bananów ładnie zastygła. Ja się niestety dziś zbytnio pośpieszyłam.

czarno-biale92

czarno-biale91

czarno-biale93

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s