Makowiec

Surowy makowiec był jednym z pierwszych ciast, które przygotowałam jedząc zgodnie z założeniami surowej diety. Nie spodziewałam się czegoś tak cudownego. Po wyjęciu ciasta z suszarki i przekrojeniu w powietrzu unosi się lekki zapach drożdżowego ciasta 🙂

Polecam każdemu kto tęskni za smakiem domowego makowca lub ma ochotę na jego zdrowszą wersję.

Składniki:

  • mak 150-180 g
  • rodzynki 150 g
  • świeże daktyle 15 sztuk
  • pomarańcza 1 sztuka
  • orzechy włoskie ½ szklanki lub więcej
  • migdały 200 g
  • pestki słonecznika 150 g
  • siemię lniane 150 g
  • rozpuszczony olej kokosowy 1 łyżka
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • kilka orzechów nerkowca
  • kilka orzechów włoskich

Przygotowanie syropu z daktyli:

Na początku przygotowujemy gęsty syrop z daktyli, który zastąpi nam miód z tradycyjnego przepisu na makowiec. Blendujemy połówkę pomarańczy z daktylami. Jeżeli nie mamy dostępu do świeżych daktyli, przed blendowaniem najlepiej je namoczyć.

makowiec1

makowiec2

Dwie łyżki syropu odkładamy, dodamy go do ciasta, reszta znajdzie się w masie makowej.

Przygotowanie masy makowej:

Drugą połówkę pomarańczy również blendujemy. Dodajemy rodzynki. Możemy odstawić rodzynki żeby trochę zmiękły, jednak nie jest to konieczne.

makowiec3

Następnie dodajemy zmielony mak, syrop z daktyli oraz ½ szklanki orzechów włoskich. Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę.

makowiec5

Przygotowanie ciasta:

Mielmy migdały na mąkę. Dodajemy do nich 2 łyżki syropu z daktyli.

makowiec6

Mieszamy. Następnie dodajemy zmielone na mąkę pestki słonecznika oraz zmielone siemię lniane. Kontrolujemy lepkość ciasta – nie powinno lepić się do rąk. Wyrabiamy ciasto.

makowiec7

Dzielimy je na dwie części.

Najwygodniej rozwałkowuje się je między folią.

makowiec8

Z podanych składników wychodzą dwa „placki” o wymiarach około 25 cm na 17 cm. Jeden z nich rozwałkowałam na grubość około pół centymetra, drugi był nieco grubszy.

makowiec9

Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę makową i delikatnie zawijamy, uważając aby przypadkiem nie rozerwać ciasta.

makowiec91

makowiec92

Makowce suszymy w temperaturze nie przekraczającej 42 stopni Celsjusza przez około 12 godzin. Użyłam do tego zwyczajnej suszarki do żywności. Makowce równie dobrze można zjeść bez suszenia, jednak ono nadaje ciastu posmak ciasta drożdżowego.

makowiec93

Po wysuszeniu makowców przygotowujemy lukier.

Przygotowanie lukru:

Wyjmujemy makowce z suszarki aby nabrały temperatury pokojowej.

Mielmy kilka orzechów nerkowca na mąkę (potrzebujemy około 2 łyżeczek mąki).

makowiec94

Mąkę mieszamy z rozpuszczonym olejem kokosowym i sokiem z cytryny. Gdy lukier zacznie powoli gęstnieć polewamy makowce i posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

makowiec95

makowiec96

Makowce możemy wstawić do lodówki lub od razu zabrać się za krojenie (za sprawą oleju kokosowego lukier szybko gęstnieje) i jedzenie 🙂

makowiec97

makowiec98

makowiec99

makowiec991

makowiec992

Smacznego!

Advertisements

9 thoughts on “Makowiec

  1. Makowiec wygląda cudowanie 😀
    Zastanawiam się, czy zmielony mak, może być makiem zmielonym w blenderze „na mąkę” czy raczej powinnam użyć jakiegoś innego sposobu do zmielenia do?

    Lubię to

    1. Dziękuję 🙂 Prawie zawsze mielę mak w blenderze, z tym że staram się nie mielić go zbyt dokładnie. Warto wyczuć odpowiedni moment, chociaż przy mocniejszym zblendowaniu otrzymujemy efekt kremu makowego, który również smakuje ciekawie 🙂

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s