Babeczki kokosowo-truskawkowe

Kolejny przepis na coś bardzo słodkiego i bardzo prostego w wykonaniu. Połączenie truskawek, kokosa, daktyli i kakao jest cudowne 🙂 Zapraszam na babeczki!

Składniki:

ciasto:

  • miąższ kokosa 300 g (około 2 małe sztuki kokosa)
  • daktyle (świeże lub wcześniej namoczone) 30 sztuk
  • opcjonalnie mały kawałek banan

wypełnienie:

  • truskawki 400 g
  • daktyle (świeże lub wcześniej namoczone) 15 sztuk (lub mniej w przypadku bardzo słodkich truskawek)
  • kakao 2,5 łyżki
  • rozpuszczony olej kokosowy 2,5 łyżki

Miąższ kokosa blendujemy aż do uzyskania wiórków.

babeczkikokosowotruskawkowe1

babeczkikokosowotruskawkowe2

Następnie dodajmy daktyle i blendujemy dalej. W przypadku słabszego blendera, najlepiej jest najpierw zblendować same daktyle i dopiero taką masę daktylową dodać do wiórków.

babeczkikokosowotruskawkowe3

Konsystencja ciasta powinna być zwarta, jeżeli nie jest, można dodać do niego kawałek banana (lub więcej daktyli, jednak wtedy ciasto zrobi się jeszcze słodsze).

babeczkikokosowotruskawkowe4

Następnie wykładamy foremki ciastem, zostawiając po środku miejsce na wypełnienie. Moje foremki niestety nie miały powłoki, która chroni przed przywieraniem, dlatego wyłożyłam je najpierw folią.

babeczkikokosowotruskawkowe5

babeczkikokosowotruskawkowe6

Tak przygotowane spody wkładamy na 30 minut do zamrażarki.

Z podanych ilości składników wyszło mi 14 babeczek.

Zabieramy się za przygotowanie wypełnienia. Truskawki i daktyle blendujemy aż połączą się ze sobą w prawie jednolitą masę.

babeczkikokosowotruskawkowe7

Następnie dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i kakao. Blednujemy.

babeczkikokosowotruskawkowe8

Po 30 minutach wyjmujemy spody z zamrażarki, wyciągamy je z foremek i nakładamy na nie truskawkowy mus i gotowe.

babeczkikokosowotruskawkowe9

babeczkikokosowotruskawkowe91

babeczkikokosowotruskawkowe93

babeczkikokosowotruskawkowe92

Babeczki należy zjeść od razu po wyciągnięciu z zamrażarki i nałożeniu na nie truskawkowego musu, ponieważ kokosowy spód, pod wpływem temperatury pokojowej traci swój kształt.

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s