Krem sezamowo-czekoladowy na bazie bananów

Idealny, prosty deser. Szybki w wykonaniu, zachwycający w smaku. Składający się tylko z trzech składników.

Słodycz zawdzięcza jedynie bananom, a dokładniej „podsuszonym” bananom.

W celu skondensowania smaku bananowego w deserze oraz dodania mu słodyczy, użyłam suszonych bananów. A właściwie „podsuszonych”. Całe banany suszyły się w suszarce do żywności przez około 12 godzin w temperaturze do 42 stopni Celsjusza.

Nie kupuję suszonych bananów, ponieważ takie banany są najczęściej dodatkowo smażone.

Wysuszone przeze mnie banany prezentują się tak:

kremsezamowo-czekoladowy1

Deser można wykonać również ze świeżych, dojrzałych bananów.

Składniki:

  • „podsuszone” banany 4 sztuki
  • sezam 100 g
  • kakao 1-2 łyżki

Wykonanie jest bardzo proste. Mielimy sezam na mąkę, a następnie blendujemy go razem bananami i kakao aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.

kremsezamowo-czekoladowy2

kremsezamowo-czekoladowy3

Krem przekładamy do kubeczków/filiżanek/czego tylko chcemy. Posypujemy sezamem/orzechami włoskimi/niczym i jemy 🙂

kremsezamowo-czekoladowy4

kremsezamowo-czekoladowy5

kremsezamowo-czekoladowy6
Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s