Ciasteczka czekoladowe z bananowym karmelem

Kojarzycie ciasto Snickers? Takie z karmelem i orzechami włoskimi? Tak właśnie smakują te ciasteczka 🙂 Z podanych składników wychodzi około 9 ciastek (około 18 pojedynczych sztuk). Ale niech ta ilość Was nie zwiedzie, są bardzo sycące i słodkie. Rozpływają się w ustach – w czasie przygotowywania nie mogłam powstrzymać się od podjadania…

Do wykonania ciasteczek użyłam bananów suszonych przez około 12 godzin w suszarce do żywności.. Suszone banany po pierwsze dodają ciekawej słodyczy ciastkom, a po drugie sprawiają, że ciasto jest lekko „puszyste”, a nadzienie gładkie. Nie nadają się do tego celu typowe suszone chipsy bananowe prosto ze sklepu.

Składniki:

ciasto:

  • 150 g pestek słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • suszony banan 1 sztuka
  • świeże lub wcześniej namoczone daktyle 4 sztuki
  • kakao 1 duża łyżka

nadzienie:

  • 100 g migdałów
  • suszone banany 2 sztuki
  • świeże lub wcześniej namoczone daktyle 6 sztuk
  • rozpuszczony olej koksowy 5 łyżek

dodatki:

  • sezam 50 g
  • rozpuszczony olej kokosowy 5 łyżek
  • pokruszone orzechy włoskie garść

Przygotowanie ciasta:

ciasteczka1

Zaczynamy od zblendowania daktyli z suszonym bananem oraz kakao,  blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy.

ciasteczka2

Następnie mielimy na mąkę pestki słonecznika oraz siemię lniane.

ciasteczka3

Do powstałej mąki dodajemy masę z bananów, daktyli i kakao. Wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno lepić się do rąk, jeżeli jednak jest inaczej, należy dodać więcej mąki z pestek słonecznika lub siemienia lnianego.

ciasteczka4

Zabieramy się za rozwałkowanie ciasta. Najwygodniej robi się to między folią spożywczą.

ciasteczka5

Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wycinamy z niego dowolne kształty (jeżeli użyjemy kształtów takich jak kwadraty, koła czy prostokąty wygodniej będzie nam nakładać nadzienie).

ciasteczka6

ciasteczka7

Ciastka suszymy w temperaturze nieprzekraczającej 42 stopni Celsjusza przez około 12 godzin (użyłam do tego celu suszarki do żywności).

ciasteczka8

Jeżeli zrobicie ciasteczka cieńsze niż 0,5 cm, w czasie suszenia (po około 5 godzinach) najlepiej przewrócić je na drugą stronę, zapobiegnie to ich wygięciu.

Przygotowanie nadzienia:

Nadzienie do ciastek przygotowujemy, gdy nasze ciasta będą już wysuszone.

Zaczynamy od zmielenia migdałów na mąkę lub prawie na masło.

ciasteczka9

Następnie dodajemy do migdałów rozpuszczony olej kokosowy i blendujemy dalej. Aby powstało karmelowe nadzienie, razem z migdałami i olejem zblendować musimy również daktyle oraz suszone banany. Masa powinna być w miarę gładka.

ciasteczka91

Kolejnym krokiem jest nałożenie grubej warstwy nadzienia na ciastko i przykrycie go drugim ciastkiem 🙂 Powtarzamy to ze wszystkimi ciastkami.

ciasteczka92

Przygotowanie polewy:

Następnie przygotowujemy polewę sezamową. Mielimy sezam na mąkę, do której dodajemy olej koksowy i mieszamy. Taką płynną masą polewamy ciasteczka.

ciasteczka93

Górę posypujemy orzechami włoskimi.

Ciasteczka wstawiamy na 40-50 minut do zamrażarki. Gotowe 🙂

ciasteczka97

ciasteczka96

ciasteczka95

ciasteczka98

Smacznego!

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Ciasteczka czekoladowe z bananowym karmelem

    1. Dziękuję bardzo za tak miłe słowa 🙂
      Witariańska knajpka leży w obszarze moich marzeń, propozycje współpracy, przybliżają mnie do zrealizowania tego marzenia 😉
      3miasto… Kocham Gdańsk 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s