Faszerowane pieczarki

Dziś przed Wami przepis na faszerowane pieczarki. Początkowo pomysł był taki, że pieczarki po nadzianiu miały wylądować w suszarce ale… były zbyt pyszne i zostały zjedzone na surowo 😉

Do przygotowania farszu użyłam lekko podsuszonych pomidorów, chciałam aby farsz miał wyczuwalną pomidorową nutę.

Składniki:

  • pieczarki około 25 sztuk średniej wielkości

farsz:

  • sezam 100 g
  • pestki słonecznika 100 g
  • świeża bazylia garść liści
  • pomidor suszony 1 sztuka (jeden cały pomidor, nie jeden kawałek pomidora 😉 )
  • czosnek 1 ząbek
  • ocet jabłkowy 1-2 łyżki
  • zioła prowansalskie 1-2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

dodatki:

  • papryka czerwona ¼ sztuki
  • świeża bazylia kilka listków

faszerowanepieczarki1

Wykonanie jak zwykle jest banalnie proste. Zaczynamy od przygotowania farszu. Sezam oraz pestki słonecznika mielimy na mąkę.

faszerowanepieczarki2

Następnie blendujemy je z suszonym pomidorem, garścią bazylii, czosnkiem, octem jabłkowym, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Farsz możemy zblendować na gładką masę, lub na taką, w której znajdą się kawałki pomidora (według mnie ta druga wersja jest smaczniejsza).

faszerowanepieczarki3

Następnie zabieramy się za pieczarki. Wydrążamy środek i wypełniamy je farszem.

faszerowanepieczarki4

faszerowanepieczarki5

Farszu wystarcza na około 25 średniej wielkości pieczarek.

Następnie kroimy paprykę w drobną kostkę i posypujemy nią pieczarki. Na każdej pieczarce układamy listek bazylii i gotowe 🙂

faszerowanepieczarki8

faszerowanepieczarki6

faszerowanepieczarki7

faszerowanepieczarki91

faszerowanepieczarki9

Smacznego!

Pieczarkowy Tydzień 2015

Reklamy

5 uwag do wpisu “Faszerowane pieczarki

  1. Wow! Wygląda pysznie. Choć nie lubię się powtarzać, ale powiem to jeszcze raz – bardzo lubię Twój blog. Przede wszystkim za prostotę i minimalizm. Fajnie, że używasz „zwyczajnych” produktów, ogólnie dostępnych i prezentujesz naprawdę ciekawe dania, które nie wymagają wielkich umiejętności i wielogodzinnych przygotowań.

    Polubienie

  2. Ja trochę boję się jeść surowych pieczarek. Choć moja mam jak byłam mała podawała je pokrojone na kanapce z odrobiną soli i wszyscy uwielbiali takie kanapki. Może wrócę do tego smaku dzieciństwa. Dzięki za przywołanie wspomnień 😉 Pieczarki prezentują się pięknie. Dziękuję za dodanie do akcji 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s