Chipsy z jarmużu

Dziś przed Wami zielenina w nieco innej postaci: zdrowe chipsy z jarmużu 🙂

Do przygotowania chipsów używamy przypraw które najbardziej lubimy. W przypadku tego przepisu nie podaję ilości składników – przyprawiamy według własnych preferencji.

Przygotowałam 3 warianty smakowe:

  1. jarmuż, oliwa z oliwek, sól, koperek suszony;
  2. jarmuż, oliwa z oliwek, sól, słodka papryka w proszku;
  3. jarmuż, oliwa z oliwek, sól, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku.

jarmuz2

Jarmuż myjemy, usuwamy twardą łodygę i rwiemy na średniej wielkości kawałki.

jarmuz1

Następnie, po osuszeniu, jarmuż posypujemy dowolnymi przyprawami, polewamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy, tak aby przyprawy pokryły każdy liść.

jarmuz3

jarmuz4

Jarmuż w przyprawach układamy na tackach do suszenia. Suszymy w temperaturze nieprzekraczającej 42 stopni Celsjusza przez około 12 godzin (przyspieszymy proces suszenia zmieniając co jakiś czas kolejność tacek na suszarce). Do suszenia (jak zawsze) użyłam zwyczajnej suszarki do żywności, jednak zastąpić można ją piekarnikiem.

jarmuz5

jarmuz6

Gotowe 🙂

jarmuz7

jarmuz8

jarmuz9

Chipsy smakują najlepiej tuż po wyjęciu z suszarki.

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s