Ciasto ananasowo-kokosowe

Dziś przed Wami kolejny pomysł (po cieście koksowo-czekoladowym oraz kulkach koksowych) na wykorzystanie wiórków kokosowych po przygotowaniu mleka koksowego.

Lub po prostu pomysł na pyszne ciasto ananasowo-kokosowe 🙂

Do przygotowania ciasta użyłam wiórków kokosowych, które zostały mi po przygotowaniu mleka kokosowego.

Wiórki z dwóch kokosów, użytych do przygotowania mleka, suszyłam przez około 10 godzin w temperaturze nieprzekraczającej 42 stopni Celsjusza.

ananaskokos1

Do przygotowania ciasta można również użyć świeżego kokosa.

W cieście znalazły się również 4 banany suszone w taki sam sposób.

ananaskokos2

Składniki:

warstwa pierwsza:

  • wiórki kokosowe około 200 g
  • miękkie daktyle (świeże lub wcześniej namoczone) około 25 sztuk
  • rozpuszczony olej kokosowy 2 łyżki

warstwa druga:

  • wiórki kokosowe około 150 g
  • suszone banany 4 sztuki
  • rozpuszczony olej kokosowy 2 łyżki
  • kakao 2 czubate łyżki

dodatkowo:

  • ananas
  • niewoskowana pomarańcza 1 sztuka

Zaczynamy od przygotowania pierwszej warstwy – daktyle blendujemy z wiórkami kokosowymi oraz olejem koksowym. W przypadku słabszego blendera warto najpierw zblendować daktyle z olejem kokosowym i dopiero do masy daktylowej dodawać stopniowo wiórki.

ananaskokos3

ananaskokos4

Powstałą masą wykładamy tortownicę (użyłam tortownicy o średnicy około 21 cm, wysmarowanej olejem koksowym) i dokładnie dociskamy.

ananaskokos5

Następnie kroimy ananasa na plastry o grubości około 0,5 cm. Plastry kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na pierwszej warstwie.

ananaskokos6

Kolejnym krokiem jest przygotowanie warstwy drugiej – blendujemy wszystkie składniki.

Tak jak w przypadku pierwszej warstwy i posiadania słabszego blendera, wygodniej jest zacząć od zblendowania bananów z olejem koksowym.

ananaskokos7

Masę wykładamy na warstwę ananasa, lekko dociskamy.

ananaskokos8

Następnie ścieramy skórkę z niewoskowanej pomarańczy na tarce o małych oczkach i posypujemy nią ciasto.

ananaskokos9

Wkładamy ciasto do zamrażarki na około 2 godziny.

ananaskokos91

ananaskokos92

ananaskokos93

ananaskokos94

Smacznego!

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Ciasto ananasowo-kokosowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s