Czekolnianki

Ciastka z cyklu: coś z niczego. Do pewnego czasu byłam przekonana, że najlepsze surowe ciasta muszą mieć w swoim składzie orzechy, najlepiej migdały. Przypadkiem odkryłam niepozorne siemię lniane. Uwielbiam jego lekko orzechową nutę, która w cudowny sposób komponuje się ze słodyczą daktyli.

Dziś dzielę się z Wami przepisem na czekolnianki, czyli proste ciasteczka z łatwo dostępnych składników o smaku klasycznego, pieczonego murzynka. Zapraszam 🙂

Składniki:

spód:

  • siemię lniane 300 g
  • pestki słonecznika 150 g
  • świeże lub wcześniej namoczone daktyle 250 g
  • rozpuszczony olej kokosowy 3 łyżki
  • kakao 3 łyżki

polewa:

  • świeże lub wcześniej namoczone daktyle 350 g
  • rozpuszczony olej kokosowy 18 łyżek
  • kakao 2 łyżki

Wymiary blachy, w której przygotowałam czekolnianki: 37 cm na 22 cm.

Pierwszym etapem przygotowania czekolnianek jest przygotowanie spodu. Zaczynamy od zblendowania daktyli z olejem kokosowym (masa powinna być gładka).

czekolnianki1

czekolnianki2

Następnie mielimy na mąkę siemię lniane oraz pestki słonecznika. Pestki i siemię dodajemy do masy daktylowej, dosypujemy kakao i wyrabiamy z tych składników ciasto – ręczne wyrabianie ciasta zastąpić możemy blenderem o dużej mocy.

Po wyrobieniu ciasto prezentuje się (niekoniecznie ładnie) w taki sposób:

czekolnianki3

Przygotowanym ciastem wykładamy równomiernie blachę wyłożoną papierem do pieczenia – pozwoli to na swobodne wyjęcie ciasta.

czekolnianki4

Kolejnym etapem jest przygotowanie polewy: blendujemy daktyle z olejem kokosowym i kakao. Daktyle powinny mieć temperaturę pokojową, jeżeli dodamy daktyle schłodzone, olej kokosowy zmieni swój stan z ciekłego na stały, co utrudni przygotowanie polewy i połączenie wszystkich składników.

czekolnianki5

czekolnianki6

Po zblendowaniu rozsmarowujemy polewę na przygotowanym spodzie. Tak, wiem – polewa jest przepyszna. Nie podjadamy.

czekolnianki7

Tak przygotowane ciasto wstawiamy na około 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy je, kroimy na kwadraty/prostokąty i cieszymy się smakiem czekolnianek.

czekolnianki8

czekolnianki9

czekolnianki10

Smacznego!

Reklamy

7 uwag do wpisu “Czekolnianki

  1. Kocham każdy przepis z tej stronki, droga autorko zacnych przepisów – dzięki tobie zobaczyłam jaka kolorowa jest dieta witariańska. To ciasto jest najsmaczniejsze i paradoksalnie najtańsze. ❤

    Polubione przez 1 osoba

    1. Dziękuję za polepszenie mojego humoru z samego rana! 🙂 Aż się zarumieniłam 🙂
      I dziękuję za przypomnienie mi o tym cieście! Zgadzam się, jest pyszne, szybkie w przygotowaniu i tanie. Muszę dziś kupić daktyle 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s