Pesterek koperkowo-ogórkowy

Pesterek, czyli serek z pestek. Tym razem z pestek słonecznika. Jeżeli chodzi o składniki, to przepis jest podobny do przepisu na pastę czosnkowo-pomidorową ale różni go sposób wykonania.

Pesterek powinien mieć gładką, lekko puszystą konsystencję serka. Zapewnia to sok z cytryny, odpowiedni sposób dodawania wody, oraz dłuższy czas blendowania.

Składniki:

  • pestki słonecznika 200 g
  • czosnek 3 średniej wielkości ząbki
  • świeży koperek (jak najwięcej 🙂 )
  • ogórek (najlepiej gruntowy) 2 małe sztuki
  • sok z cytryny 5 łyżek
  • woda około 150 ml
  • sól
  • pieprz czarny mielony

pesterek1

Zaczynamy od zmielenia pestek słonecznika na mąkę. Następnie dodajemy do nich wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Blendujemy do momentu, w którym wszystkie składniki się ze sobą połączą.

pesterek2

pesterek3

Następnie dodajemy stopniowo wodę (po odrobinie) i ciągle blendujemy (najlepiej sprawdza się w tym przypadku blender ręczny). Stopniowe dodawanie wody zapewnia po pierwsze puszystą fakturę serka, a po drugie pozwala na kontrolowanie ilości wlewanej wody (przy jej zbyt dużej ilości otrzymamy gęsty sos).

pesterek4

Gotowe 🙂
Pesterek można schłodzić przed podaniem. Smakuje wspaniale w towarzystwie warzyw lub/i chlebka.

pesterek5

pesterek6
Smacznego!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Pesterek koperkowo-ogórkowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s