Banalnik

Banalnik – kolejny raz nazywam ciasto w dziwny sposób. Ale wytłumaczenie nazwy jest bardzo proste: banany, bakalie i banalnie proste wykonanie daje nam banalnik 🙂
Do przygotowania ciasta użyłam bananów, które wcześniej suszyłam przez około 12 godzin w temperaturze nieprzekraczającej 42 stopni Celsjusza (za pomocą suszarki do warzyw i owoców).

banalnik1

Składniki:

warstwa 1:

  • sezam 100 g
  • złoty len 100 g
  • podsuszony banan 1,5 sztuki

warstwa 2:

  • orzechy nerkowca 300 g
  • daktyle (świeże lub wcześniej namoczone) około 22 sztuki
  • podsuszone banany 2 sztuki
  • świeży banan 1 sztuka
  • rozpuszczony olej kokosowy 5 łyżek
  • kakao 4-5 łyżek

warstwa 3:

  • poduszone banany 2,5 sztuki
  • rozpuszczony olej kokosowy 9 łyżek
  • cynamon 1 łyżka

dodatkowo:

  • migdały około 100 g
  • cynamon

Przygotowanie warstwy 1:

Zaczynamy od zmielenia sezamu oraz złotego lnu na mąkę.

banalnik2

Następnie blendujemy 1,5 sztuki podsuszonego banana. Mieszamy go z mąką z sezamu oraz lnu, wyrabiamy ciasto.

banalnik3

Wykładamy nim tortownicę wysmarowaną olejem kokosowym. Moja tortownica miała średnicę około 21 cm.

banalnik4

Przygotowanie warstwy 2:

Jeżeli posiadamy dobry blender – wszystkie składniki blendujemy jednocześnie na gładką masę. W innym przypadku zaczynamy od zblendowania nerkowców, gdy już zaczną się ze sobą łączyć możemy dodać olej kokosowy.

banalnik5

Blendujemy. Następnie dodajemy świeżego banana oraz banany podsuszone.

banalnik6

Blendujemy dalej. Na koniec dodajemy daktyle, które możemy wcześniej zblendować na gładką masę, oraz kakao. Blendujemy aż wszystkie składniki się ze sobą ładnie połączą.

banalnik7

Masę nakładamy na ciasto (warstwę 1).

banalnik8

Przygotowanie warstwy 3:

Nic nowego 🙂 wszystkie składniki blendujemy ze sobą aż połączą się na gładką masę. Masą smarujemy warstwę czekoladową.

banalnik9

banalnik10

Ciasto wstawiamy do zamrażarki na około godzinę.

W tym czasie kruszymy migdały (możemy wykorzystać w tym celu blender lub gdy mamy gorszy humor, rozbijamy je za pomocą ciężkiego narzędzia – pomaga to wyładować nadmiar złej energii).

banalnik11

Po godzinie wyjmujemy ciasto z zamrażarki, posypujemy je z góry pokruszonymi migdałami oraz obsypujemy jego boki.

Przed podaniem posypałam dodatkowo ciasto cynamonem. Gotowe 🙂

banalnik12

banalnik13

banalnik16

banalnik14

banalnik15

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Reklamy

7 uwag do wpisu “Banalnik

  1. Wygląda pysznie i z pewnością tak smakuje 😉
    Chciałabym takie cudo zrobić ale nie mam suszarki 😦
    W jaki sposób mogę temu zaradzić?

    Polubienie

    1. Dziękuję 🙂
      Można temu zaradzić poprzez, na przykład:
      – podsuszenie bananów w piekarniku;
      – zastąpienie suszonych bananów świeżymi (ale żeby masy nie były zbyt płynne) jednocześnie zmniejszając ich ilość o połowę lub zwiększając odrobinę ilość sypkich składników/oleju kokosowego lub wydłużając czas przebywania ciasta w zamrażarce. Zastąpienie suszonych bananów świeżymi, może lekko obniżyć stopień słodyczy ciasta, dlatego też można zwiększyć o kilka sztuk ilość dodawanych daktyli Wydaje mi się jednak, że i bez tego ciasto będzie wystarczająco słodkie.

      Polubienie

  2. Jakbym zjadła tyle orzechów to bym umierała na ból brzucha kilka dni. Ja z tych nieszczęśliwych, co za dużo orzechów jeść nie mogą. 😛 ale wygląda przepysznie.

    Polubienie

    1. Dziękuję 🙂 Ja akurat uwielbiam orzechy ale banalnik jest tak sycącym ciastem, że mogłam zjeść tylko kawałek dziennie 🙂
      A sprawdzałaś swoje samopoczucie po wcześniej moczonych orzechach?

      Polubienie

      1. Tak, trochę mniej brzuch boli, ale jednak boli. Nie dla mnie duże ich ilości, na szczęście nie płaczę z tego powodu, bo mogę bez nich żyć. 🙂

        Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s