Kruchomki

Kruchomki, czyli kruche kromki. A raczej kromeczki. Zapraszam 🙂

Składniki:

  • złoty len 250 g
  • czosnek 6-7 większych ząbków
  • kurkuma ½ łyżki
  • kardamon ½ łyżki
  • pieprz czarny mielony ½ łyżki
  • sól ½ łyżki
  • woda około ¼ szklanki

kruchomki1

Do zmielonego na mąkę złotego lnu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz odrobinę wody.

kruchomki2

Wyrabiamy ciasto. W czasie wyrabiania powoli dodajemy wodę, kontrolując jej ilość. Naszym celem jest uzyskanie lekko kruchego ciasta. Ciasto nie może być zbyt mokre.

kruchomki3

Następnie rozwałkowujemy ciasto (najlepiej robi się to między folią) na bardzo cienkie kawałki.

kruchomki4

kruchomki5

Układamy je na wyłożonych papierem do pieczenia tackach suszarki. Suszymy je przez około 8-10 godzin w temperaturze nieprzekraczającej 42 stopni Celsjusza.

kruchomki6

Po tym czasie uzyskujemy bardzo kruche kromki, które idealnie smakują solo, z warzywami lub kremami, na przykład z pesterkiem.

kruchomki7

kruchomki8

kruchomki10

Smacznego!

Reklamy

5 uwag do wpisu “Kruchomki

  1. Hej,
    Jak długo można przechowywać suszone w suszarce pożywienie?
    Na przykład takie kruche kromki?

    Obserwuję od dłuższego czasu Twój blog i postanowiłam zainwestować w suszarkę do owoców, żeby, miedzy innymi ;-), wypróbować Twoje przepisy.
    Pozdrawiam

    Polubienie

    1. Dziękuję za miłe słowa 🙂
      Czas przechowywania suszonego pożywienia zależy głównie od stopnia jego wysuszenia. Zasada jest taka, że (przykładowo) chlebki/kruchomki składające się głównie z nasion i niewielkiej ilości mokrych składników, przechowuję zazwyczaj około 7 dni (w lodówce). Natomiast te, które mają wilgotny środek, do około 4. Zakładam, że pewnie wytrzymałyby dłużej ale niestety szybko znikają z mojej lodówki.
      Na przykład jabłka, dobrze wysuszoną paprykę przechowywać można miesiącami (mam zapas od sierpnia).
      Masz już jakiś konkretny model suszarki na oku?

      Polubienie

      1. Prawdę mówiąc zamówiłam jeden z najbardziej podstawowych modeli dostępnych na amazon (czytaj – jeden z najtańszych). Ma przyjść w przyszłym tygodniu 😉

        A chcę przede wszystkim suszyć owoce i warzyw sezonowe, zeby, jesli mi się uda, przechowywać je na „poza sezon”.
        Jak dlugo słyszałaś na przykład jabłka, zeby je tak długo konserwować?

        (Czuję, ze bede miała masę pytań ;-))

        Polubienie

      2. Pytaj, w miarę możliwości będę odpowiadać 😉
        Moja suszarka jest jedną z najtańszych na rynku, a chyba nawet raczej „była”, bo już jej chyba nie sprzedają.
        Jabłka suszone w mojej suszarce były pokrojone na trochę grubsze plastry (takie uwielbiam) i trwało to chyba ponad 15 godzin (chyba nawet do około 20). Przepraszam za moje „chyba” ale niestety dokładnie nie pamiętam.
        Czas zależy nie tylko od grubości danych owoców czy warzyw, ich ilości na suszarce ale też temperatury suszenia.
        Podawany przeze mnie czas jest dłuższy, ponieważ przestrzegam zasady nie podgrzewania/suszenia żywności powyżej 42 stopni Celsjusza.

        Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s