Pizzerawki

Pizzerawki, czyli po prostu surowe pizzerinki 😀

Są pyszne, ich sekret tkwi w sposobie suszenia innym niż dotychczas przedstawiałam na blogu. Zapraszam!

Składniki:

ciasto:

  • pestki słonecznika 250 g
  • siemię lniane 200 g
  • papryka około ¾ sztuki
  • czosnek 5-6 ząbków
  • zioła prowansalskie 2-3 łyżki
  • papryka słodka w proszku 1 łyżka
  • papryka ostra w proszku ½ łyżeczki
  • sól himalajska 1 i ½ łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 1 łyżeczka

sos pomidorowy:

  • świeże pomidory 6 średniej wielkości sztuk (lub odpowiadająca im ilość suszonych)
  • świeża cebula 1 średnia sztuka (lub odpowiadająca jej ilość suszonej)
  • daktyle 3 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • ocet jabłkowy 5 łyżek
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • zioła prowansalskie 2 łyżki
  • papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
  • sól himalajska ½ – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony ½ łyżeczki

dodatki:

  • pomidory
  • rzeżucha ogrodowa/roszponka/inna zielenina

 

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Do przygotowania sosu użyłam „własnoręcznie” wysuszonych pomidorów i cebuli. Pomidory i cebula suszyły się w suszarce do żywności przez około 8 godzin w temperaturze nieprzekraczającej 42 stopni Celsjusza.

pizzerawki8

Proces suszenia można oczywiście pominąć, zastępując go procesem pójścia do sklepu i zakupienia suszonych pomidorów i cebuli 🙂

Przygotowanie sosu pomidorowego jest banalne. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia.

pizzerawki9

Blendujemy aż się ze sobą połączą.

pizzerawki10

Przygotowanie ciasta:

Zaczynamy od zmielenia siemienia lnianego oraz pestek słonecznika na mąkę.

pizzerawki1

Następnie mąkę blendujemy z pozostałymi składnikami lub (jeżeli nasz blender nie da sobie z tym rady), blendujemy paprykę z czosnkiem i przyprawami, a następnie, dodając mąkę z pestek i siemienia, ręcznie wyrabiamy ciasto.

pizzerawki2

pizzerawki3

Kolejnym etapem jest rozwałkowanie ciasta na grubość około 0,5 cm i wycinanie z niego kółek.

pizzerawki5

Użyłam do tego specjalnej foremki (kubka 😀 ) o średnicy 8 cm. Z podanych składników wyszło mi 16 Pizzerawek.

Z wyciętych kół formujemy wyższe brzegi.

pizzerawki6

Układamy je na tackach suszarki.

pizzerawki7

Następnie suszymy spody Pizzerawek (suszyłam je w suszarce do żywności w temperaturze nieprzekraczającej 42 stopni Celsjusza).

Proces suszenia, tym razem składa się z dwóch etapów.

Pierwszym etapem jest suszenie wstępne przez 2-3 godziny.

Drugim etapem, który następuję po tych 2-3 godzinach, jest posmarowanie spodów sosem pomidorowym (na jeden spód przypada około łyżeczka sosu, zasada jest taka, im więcej sosu położymy na spód, tym dłużej będą się suszyć,  resztę sosu wstawiamy do lodówki) i suszenie ich przez kolejne 7-8 godzin – nic się nie stanie jeżeli ten czas się wydłuży.

pizzerawki11

Sos będzie sprawiał wrażenie upieczonego – w smaku i w wyglądzie.

Po tym czasie spody prezentują się tak:

pizzerawki12

Możemy jeść je same lub z dodatkami. Jeżeli zdecydujemy się na drugą opcję, to przed podaniem układamy na spodach grube plastry pomidora.

pizzerawki13

Na pomidory nakładamy sos pomidorowy.

pizzerawki14

A na górę zielenię i gotowe 😀

pizzerawki15

pizzerawki16

pizzerawki17

pizzerawki18

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s