Truswokasto

To moje pierwsze ciasto z dodatkiem awokado ale na pewno nie ostanie.

Truswokasto czekoladowe– truskawki, awokado i kakao. Cudo 😀

Składnik:

spód:

  • pestki słonecznika 100 g
  • złote siemię lniane 100 g
  • daktyle świeże lub wcześniej namoczone 7 dużych sztuk

pierwsza masa:

  • dojrzałe! awokado 2 sztuki
  • daktyle świeże lub wcześniej namoczone około 23 dużych sztuk
  • rozpuszczony olej kokosowy 10 łyżek
  • kakao 4 łyżki

druga masa:

  • orzechy nerkowca 200 g
  • rozpuszczony olej kokosowy 7 łyżek
  • pomarańcza 1 sztuka
  • truskawki około 20 sztuk

dodatkowo:

  • truskawki około 0,5 kg (ich ilość musi wystarczyć na pokrycie spodu oraz ozdobę)

Przygotowanie spodu:

Do zmielonych na mąkę pestek słonecznika i złotego siemienia lnianego dodajemy daktyle.

truswokasto1

Blendujemy aż wszystkie składniki się ze sobą. W przypadku blendera o niższej mocy, warto najpierw zblendować same daktyle i dodając je do mąki z pestek i siemienia, wyrabiać ciasto ręcznie.

truswokasto2

Jak widać, niedokładnie zmieliłam złote siemię lniane ale nie wpłynęło to na smak 🙂

Wykładamy ciastem formę (użyłam tortownicy o średnicy około 21 cm wysmarowanej olejem kokosowym), formujemy wyższe brzegi.

truswokasto3

Na cieście układamy przekrojone na połówki truskawki.

truswokasto4

Przygotowanie pierwszej masy:

Wszystkie składniki blendujemy ze sobą.

truswokasto5

truswokasto6

Gdy masa jest już gładka, przekładamy ją na spód ciasta wyłożonego truskawkami.

truswokasto7

Przygotowanie masy drugiej:

Blendujemy orzechy nerkowca z olejem oraz sokiem z pomarańczy. Na koniec dodajemy truskawki, kontrolujemy ich ilość (nie chcemy żeby masa była zbyt płynna).

truswokasto8

truswokasto9

Wykładamy ją na ciasto.

truswokasto10

Truswokasto wstawiamy na około 3 godziny do lodówki.

Po wyjęciu układamy na nim truskawki – ilość według preferencji. I gotowe! 😀

truswokasto11

truswokasto12

truswokasto14

truswokasto13

Smacznego!

Advertisements

4 thoughts on “Truswokasto

      1. Bardzo dziękuję 🙂 Ciasto wbrew pozorom nie wyszło drogo (staram się kupować składniki, gdy jest na nie promocja). Co do najdroższego składnika, jakim są nerkowce, zawsze można zastąpić je pestkami słonecznika.

        Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s