Pesztek

Pesztek, czyli pasztet z pestek. Danie bardzo sycące oraz bardzo pyszne. Świetnie komponuje się z warzywami i (o dziwo) z ketchupem. Zapraszam 🙂

Składniki:

  • pestki słonecznika 300 g
  • około ½ małego ogórka szklarniowego
  • czosnek 1 duży ząbek
  • świeży koperek dużo dużo dużo (ponad garść)
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 1 łyżeczka

Do wykonania Peszteku użyłam ręcznego blendera, wymaga to dwuetapowego sposobu blendowania opisanego poniżej. W przypadku porządnego blendera stojącego/rozdrabniacza, wszystkie składniki można zblendować od razu z mąką z pestek słonecznika.

Zaczynamy od zmielenia pestek słonecznika na mąkę. Mąkę dzielimy na pół. Pierwszą połowę blendujemy z resztą składników. Stopniowo dodajemy kawałki ogórka, jeżeli dodamy go zbyt dużo, Pesztek będzie zbyt płynny.

pesztek1

pesztek2

Następnie dodajemy resztę mąki z pestek i blendujemy aż do wytrącenia się olej (oleju używam później jako dodatku do sałatki).

pesztek3

Pesztek przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą, dociskamy.

pesztek5

Wyjmujemy i gotowe 🙂

pesztek6

pesztek8

pesztek7

Smacznego!

Reklamy

10 uwag do wpisu “Pesztek

      1. Jestem pewna ze jest pyszne 🙂
        Ach, nie pochwalilam sie pierwszymi próbami z suszarka: wynik doswiadczenia jak na razie nie jest zadowalający 🙂 ale duzo prób przede mną. Tylko to urządzenie robi tyle hałasu, ze nie wiem, gdzie je ustawić . Ba razie czekam, az bede sama w domu, zeby żniw cos podsuszyć 🙂

        Polubienie

      2. O kurczę, hałas? Moja suszarka jest cicha, słychać tylko delikatny szum i tylko czasem, ma gorszy dzień i pracuje głośniej, no ale lata suszenia robią swoje 😉
        Może masz wadliwy egzemplarz?
        Co próbowałaś suszyć?

        Polubienie

      3. Hm, to jest faktycznie „szum” ale nie nazwałabym go „delikatnym”.

        A moze po prostu jeszcze sie nie przyzwyczaiłam?

        Polubienie

      4. Jestem bardzo wrażliwa na dźwięki, zwłaszcza w nocy i naprawdę, tylko czasami suszarka pracuje głośniej, a stoi dosłownie za ścianą.
        Może warto napisać do jakiegoś użytkownika takiego samego modelu lub do producenta z pytaniem, czy tak powinno być.

        Polubione przez 1 osoba

      5. Najciężej jest mi znaleźć, wiesz, czas. Ja zazwyczaj szykuję bardzo proste posiłki, takie : „umyj, obierz ze skorki, pokroj, ewentualnie podsmaż/ugotuj na parze/ podaj. Rzadko kiedy czas miedzy przygotowaniem Dania a jego spożyciem przekracza 20 min :-).
        Twoje przepisy tez wydają sie proste ale wymagają większego zorganizowania 🙂
        No ale, jest to challange na te wakacje 🙂

        Polubienie

      6. Bardzo Ci dziękuję za ten komentarz! Jesteś jedną z niewielu osób, która zauważyła, że w daniach przygotowywanych przeze mnie ważna jest organizacja i że wcale nie wymagają poświęcenia im większej ilości czasu.
        Dla mnie wakacje to również w pewnym sensie wyzwanie – nie chciałabym zaniedbywać bloga, ale przy takim dobrodziejstwie świeżych owoców, najchętniej jadłabym prawie same świeże produkty 😉

        Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s