Trójnik

Trójnik powstał z (prawie) połączenia sernika (z nerkowców) w 3 warstwy. Ciasto rozpływa się w ustach. Lekko kwaskowata warstwa malinowa równoważy słodycz warstwy czekoladowej i jagodowej. Cudo 😉 Zapraszam!

Składniki:

  • orzechy nerkowca 400 g
  • pestki słonecznika 200 g
  • daktyle świeże lub wcześniej namoczone 18 dużych sztuk
  • olej kokosowy 9 łyżek
  • kakao 3 łyżki
  • jagody 300 g (i ewentualnie dodatkowa garść do ozdoby)
  • banany 2 średniej wielkości sztuki
  • maliny 400 g
  • truskawki kilka dużych sztuk

Ciasto przygotowałam w tortownicy (średnica około 21 cm) wyłożonej folią, która ułatwiła wyjmowanie ciasta.

Przygotowywanie Trójnika zaczynamy od przekrojenia truskawek na pół i ułożenia ich wokół brzegów tortownicy.

trójniak1

Przygotowanie masy nerkowcowo-słonecznikowej:

Bazą każdej z warstw jest masa z nerkowców i pestek słonecznika. Nie przygotowuję jej osobno dla każdej z warstw, a po prostu blenduję całe nerkowce oraz pestki słonecznika na masę, którą później dzielę na 3 części (po 200 g).

Orzechy nerkowca blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę z pestek słonecznika (zmielone w młynku pestki słonecznika) i blendujemy do momentu aż się połączą. W przypadku blendera o dużej mocy, można je zblendować jednocześnie.

trójniak2

Przygotowanie warstwy jagodowej:

Do 200 g masy nerkowcowo-słonecznikowej dodajemy 6 daktyli, 3 łyżki oleju kokosowego i 300 g jagód. Blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.

trójniak3

trójniak4

Masę wylewamy do formy.

trójniak5

Przygotowanie warstwy czekoladowej:

Do 200 g masy nerkowcowo-słonecznikowej dodajemy 6 daktyli, 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki kakao i 2 banany. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy.

trójniak6

trójniak7

Masę wylewamy na warstwę jagodową.

trójniak8

Przygotowanie warstwy malinowej:

Do 200 g masy nerkowcowo-słonecznikowej dodajemy 6 daktyli, 3 łyżki oleju kokosowego i 400 g malin. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy.

trójniak9

trójniak10

Masę wylewamy na warstwę czekoladową.

trójniak11

Tak przygotowane ciasto wstawiamy na około 3 godziny do zamrażarki (w zależności od temperatury czas może się różnić).

Gdy ciasto zastygnie, wyciągamy je i przekładając na talerz usuwamy folię. Górę posypujemy garścią jagód i gotowe 🙂

trójniak12

trójniak13

trójniak14

trójniak15

trójniak16

Trójnik przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Trójnik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s