Rabatrusek

Rabatrusek (wcześniej Rabarskawnik – dziękuję za wymyślenie nazwy! ;)), czyli ciasto z rabarbarem i truskawkami.

Przed długi czas próbowałam się przekonać  do rabarbaru, co wyglądało jak zabieranie się psa do jeża 😀
Przełamałam się i nie żałuję. Połączenie truskawek i rabarbaru – cudo. Zapraszam! 😉

Składniki:

spód:

  • pestki słonecznika 200-250 g
  • daktyle 12 dużych sztuk (świeżych lub wcześniej namoczonych)
  • kakao 2 łyżki
  • cynamon 2 łyżeczki

krem daktylowo-rabarbarowy:

  • daktyle 18 dużych sztuk (świeżych lub wcześniej namoczonych)
  • pomarańcza 1 sztuka
  • rabarbar 2 garści drobno pokrojonego rabarbaru

kruszonka:

  • orzechy laskowe około 150 g
  • daktyle 5 dużych sztuk (świeżych lub wcześniej namoczonych)
  • olej kokosowy 1-2 łyżki

dodatkowo:

  • truskawki około 7-9 dużych sztuk
  • morele około 4 sztuk (można zastąpić je większą ilością truskawek)
  • cynamon

Przygotowanie spodu:

Wszystkie składniki blendujemy ze sobą, aż do uzyskania w miarę zwartej masy.

rabarskawnik1

rabarskawnik2

Masą wykładamy tortownicę (użyłam tortownicy o średnicy około 21 cm wysmarowanej olejem kokosowym), formujemy wyższe brzegi.

rabarskawnik3

Przygotowanie kremu daktylowo-rabarbarowego:

Daktyle blendujemy z sokiem z pomarańczy. Następnie dodajemy rabarbar pokrojony na małe kawałki i mieszamy, lub gdy mamy większe kawałki rabarbaru – blendujemy krem jeszcze przez chwilę.

rabarskawnik4

rabarskawnik5

Krem przekładamy na wcześniej przygotowany spód.

rabarskawnik6

Następnie układamy przekrojone na pół truskawki i morele.

rabarskawnik7

Przygotowanie kruszonki:

Znów jest bardzo prosto – wszystkie składniki ze sobą blendujemy.

rabarskawnik8

rabarskawnik9

Kruszonkę przekładamy na owoce i całość posypujemy cynamonem.

rabarskawnik11

rabarskawnik12

rabarskawnik13

Ciasto można podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Rabatrusek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s