Śliwmak

Śliwmak 😀 czyli ciasto z makiem i śliwkami, którego przygotowanie zajęło mi sporo czasu (głównie przez ciągłe odkładanie i zapominanie o namoczeniu maku i rodzynek). Zapraszam 🙂

Składniki:

ciasto:

  • pestki słonecznika 400 g
  • siemię lniane 150 g
  • niesiarkowane rodzynki 150g (namoczone na noc)
  • cynamon 1,5 łyżki
  • kakao 2,5 łyżki

masa makowa:

  • mak 300 g (namoczony na noc)
  • niesiarkowane rodzynki 100 g (namoczone na noc)
  • niesiarkowane daktyle 300 g (świeże lub namoczone na noc)

masa orzechowa:

  • orzechy laskowe 200 g
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • niesiarkowane daktyle 100 g (świeże lub namoczone na noc)
  • świeże śliwki 200 g (waga bez pestek)

dodatkowo:

  • świeże śliwki około 300 g (waga bez pestek)

Przygotowanie ciasta:

Do zmielonych na mąkę pestek słonecznika dodajemy rodzynki i blendujemy.

sliwmak1

Następnie dodajemy cynamon i zmielone na mąkę siemię lniane. Ręcznie wyrabiamy ciasto.

sliwmak2

Odkładamy mniej niż ¼ ciasta (na kruszonkę). Na oko, to kula takiej wielkości:

sliwmak3

Pozostałe ciasto dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy 2 łyżki kakao, drugą połówkę odkładamy. Mieszamy, wyrabiamy i dokładnie dociskając, wykładamy nim tortownicę (moja miała około 21 cm średnicy).

sliwmak5

sliwmak6

Następnie kroimy 300 g śliwek i układamy je na cieście. Najlepiej pokroić je na mniejsze kawałki niż widać na zdjęciu – ułatwi to jedzenie 🙂

sliwmak7

Przygotowanie masy makowej:

Pozbywamy się nadmiaru wody z maku i go mielimy.

sliwmak8

Dodajemy daktyle i całość blendujemy.

sliwmak9

Warto w tym momencie spróbować i ocenić, czy poziom słodkości nam odpowiada.

Dodajemy 100 g rodzynek i mieszamy.

sliwmak10

Masę przekładamy na warstwę śliwek.

Następnie masę makową posypujemy rozdrobnioną w dłoniach, odłożoną połową ciasta (nie małą kulką).

sliwmak11

Przygotowanie masy orzechowej:

Orzechy laskowe mielimy na mąkę/masło/prawie masło ( w zależności od możliwości naszego blendera), dodajemy olej kokosowy i blendujemy dalej.

sliwmak12

Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.

sliwmak13

Wylewamy ją na ciasto.

sliwmak14

Przygotowanie kruszonki:

Kulkę dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy pół łyżki cynamonu, do drugiej pół łyżki kakao – wyrabiamy.

sliwmak15

Oba ciasta osobno rozdrabniamy/kruszymy w rękach i posypujemy nimi warstwę orzechową.

sliwmak16

Ciasto wstawiamy na około 2 godziny do zamrażarki i gotowe 🙂

sliwmak17

sliwmak18

sliwmak19

Smacznego!

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Śliwmak

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s