Cytrusak

Cytrusak, czyli ciasto intensywnie cytynowe z masą makową. Bardzo charakterystyczne w smaku, bardzo cytrynowe – zapraszam! 😀

Składniki:

spód:

  • orzechy włoskie 140 g
  • sezam 100 g

masa makowa:

  • mak 250 g
  • mandarynki 3-4 sztuki
  • daktyle świeże lub wcześniej namoczone 300-350 g
  • rodzynki garść
  • dowolne orzechy (ja wybrałam laskowe i włoskie) około 70 g
  • opcjonalnie olej kokosowy 2-3 łyżki

masa cytrynowa:

  • pestki słonecznika (można zastąpić je migdałami, nerkowcami) 200 g
  • biały mak 100 g
  • olej kokosowy 4 łyżki
  • gruszki 2-3 małe sztuki (około 150 g)
  • świeżo starta skórka z bio cytryn 4 łyżki
  • sok z cytryny 6 łyżek
  • opcjonalnie parę świeżych lub wcześniej namoczonych daktyli

dodatkowo/posypka:

  • sezam
  • biały mak

Przygotowanie spodu:

Orzechy włoskie i sezam mielimy ze sobą.

cytrusak1

cytrusak2

Powstałą masą wykładamy tortownicę, moja miała średnicę około 21 cm, wysmarowaną olejem koksowym.

cytrusak3

Przygotowanie masy makowej:

Przygotowując masę makową musimy uważać na dwie kwestie. Po pierwsze konsystencja – jeżeli masa nie będzie wystarczająco gęsta, ciasto może się nam rozwalać. Jej konsystencję kontrolujemy poprzez ilość dodawanych mandarynek oraz olej kokosowy (który w tym przypadku jest składnikiem opcjonalnym, może pomóc w szybszym „zastygnięciu” masy).

Drugą kwestią jest stopień słodkości. Masa cytrynowa nie jest słodka, więc jeżeli chcemy aby masa makowa odznaczała się dużą ilością słodyczy – dodajemy więcej daktyli.

Przygotowanie masy makowej zaczynamy od zblendowania ze sobą mandarynek i daktyli, które stworzą coś w rodzaju słodu. Na tym etapie możemy dodać również olej kokosowy. Jak już wspomniałam, staramy się aby był gęsty.

cytrusak8

cytrusak9

Następnie do zmielonego maku dodajemy nasz słód, orzechy i rodzynki – mieszamy.

cytrusak10

Przekładamy masę na spód.

cytrusak11

Mak możemy wcześniej namoczyć, wtedy również uważamy na ilość dodawanych mandarynek.

Przygotowanie masy cytrynowej:

Ścieramy na drobnej tarce skórkę z cytryn.

cytrusak6

Do zmielonych na mąkę pestek słonecznika i białego maku dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na gładką masę (skórkę cytrynową możemy dodać również pod koniec blendowania, zostawiając jej niewielkie kawałki w masie. Próbujemy – jeżeli masa jest dla nas zbyt kwaśna, możemy dodać parę daktyli.

cytrusak5

cytrusak7

Masą cytrynową delikatnie pokrywamy masę makową.

cytrusak12

Całość wstawiamy do zamrażarki (na około 2 godziny), aż wszystkie warstwy ładnie zastygną.

Po wyjęciu ciasto posypać możemy zmielonym sezamem i makiem. I gotowe 🙂

cytrusak13

cytrusak14

cytrusak15

Smacznego!

Reklamy

7 uwag do wpisu “Cytrusak

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s