Pierniczki

Bez zbędnego wstępu. Surowe pierniczki? Proszę bardzo! 😀

Składniki:

  • pestki słonecznika 200 g
  • siemię lniane 200 g
  • orzechy włoskie 100 g
  • daktyle świeże lub wcześniej namoczone 250 g
  • odrobina wody
  • cynamon 6 łyżek
  • pieprz czarny mielony ½ łyżeczki
  • sól himalajska szczypta
  • kardamon 1 łyżeczka
  • anyż ½ łyżeczki
  • orzechy nerkowca 230 g
  • olej kokosowy 3-4 łyżki
  • sok z cytryny 4-5 łyżek
  • banan 1 średnia sztuka

Mielimy na mąkę orzechy, siemię i pestki, dodajemy wszystkie przyprawy oraz zblendowane na krem daktyle.

pierniczki1

pierniczki2

Wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt suche dodajemy odrobinę wody.

pierniczki3

Rozwałkowujemy je na w miarę cienkie placki (najlepiej robić to między folią, dzięki temu unikniemy problemy z przyklejającym się ciastem do wałka).

Za pomocą foremek wycinamy kształty na jakie tylko mamy ochotę 🙂

pierniczki4

Pierniczki suszymy przez około 12-15 godzin w temperaturze nieprzekraczającej 42-43 stopni Celsjusza.

pierniczki5

Przygotowanie lukrowego kremu:

Orzechy nerkowca mielimy z olejem kokosowym i sokiem z cytryny.

pierniczki6

Dodajemy banana i blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.

pierniczki8

pierniczki9

Ozdabiamy pierniczki, możemy dodatkowo posypać je cynamonem lub drobno pokruszonymi orzechami włoskimi i gotowe 🙂

pierniczki10

pierniczki11

pierniczki14

pierniczki13

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s