Morwniczki

Morwniczki, czyli serniczki na spodzie o smaku morwy. Przepyszne, przecudowne, przewspaniałe 😀 Zapraszam 🙂

Składniki:

spód:

  • suszona biała morwa 200 g
  • orzech kokosowy 1 sztuka – około 130 g miąższu
  • migdały 200 g
  • świeże lub wcześniej namoczone daktyle 400 g

masa:

  • nerkowce 500 g
  • olej kokosowy 150-170 g
  • mango 1 sztuka – po obraniu i usunięciu pestki około 200 g
  • truskawki 300 g

dodatkowo do przyozdobienia (opcjonalnie) :

  • borówki
  • nerkowce
  • suszona biała morwa

Przygotowanie spodu:

Kokos i migdały mielimy w blenderze (nie robimy tego zbyt dokładnie, chcemy aby w spodzie znalazły się ich niewielkie kawałki). To samo robimy z morwą (mielimy ją tylko przez chwilę).

serniczki1

To wszystko łączymy ze zblendowanymi daktylami.

serniczki2

Wyrabiamy ciasto.

Wykładamy nim – wysmarowaną olejem kokosowym – tortownicę (użyłam tortownicy kwadratowej o wymiarach 24cm x 24 cm).

serniczki3

Przygotowanie masy:

Dokładnie zmielone nerkowce blendujemy z olejem kokosowym. Lub, w przypadku posiadania porządnego blendera, możemy zrobić to od razu, bez wstępnego mielenia nerkowców.

serniczki4

Powstałą masę dzielimy na pół.

serniczki5

Do pierwszej części dodajemy mango – blendujemy.

serniczki6

Do drugiej dodajemy truskawki – blendujemy.

serniczki7

Masę z dodatkiem mango przekładamy na spód i wstawiamy do zamrażarki na około pół godziny. Następnie masę z mango pokrywamy masą truskawkową. Całość wstawiamy do zamrażarki na około 2 godziny (do momentu zastygnięcia).

Po wyjęciu ciasta, kroimy je na małe kwadraciki. Każdy przyozdabiamy borówkami, nerkowcami i morwą. I gotowe 😀

serniczki8

serniczki10

serniczki9

Morwniczki przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Advertisements

2 thoughts on “Morwniczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s