Krawkersy

Odtłuszczone krawkersy, czyli pomysł na wykorzystanie masy po zrobieniu mleka słonecznikowego.

Składniki:

  • masa po przygotowaniu mleka słonecznikowego (200 g suchych pestek)
  • pomidor 1 mała sztuka
  • świeża bazylia około 10 listków
  • papryka słodka w proszku 2 łyżeczki
  • sól himalajska
  • pieprz czarny mielony
  • opcjonalnie 1 ząbek czosnku

Wszystkie składniki ze sobą blednujemy. Czy może być prościej? 😀

krakersy1

krakersy2

Powstałą masę (nie może być płynna, dlatego warto stopniowo dodawać kawałki pomidora) przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tackę. Masę rozsmarowujemy najcieniej jak to tylko możliwe 🙂

krakersy3

krakersy4

Suszymy w temperaturze do 42 stopni przez około 12-16 godzin w suszarce do warzyw i owoców.

W czasie suszenia „placek” może zacząć się dzielić na mniejsze kawałki.

Aby krawkersy były zupełnie płaskie, po kilku godzinach możemy je przewrócić na drugą stronę, jeżeli tego nie zrobimy krawkersy mogą mieć lekko wygięte brzegi.

krakersy5

krakersy6

krakersy7

Smacznego!

Advertisements

3 thoughts on “Krawkersy

    1. Oczywiście, piekarnik też zda egzamin. W przypadku piekarnika temperatura pieczenia, a co za tym idzie i jego czas, zależy od tego czy ktoś, jest na diecie witariańskiej.
      Innym wyjściem jest na przykład suszenie na słońcu (chociaż pogoda jeszcze na to zbytnio nie pozwala).

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s