Bez zbędnego wstępu: przepis na witariańskie bułeczki. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, o delikatnie drożdżowym posmaku.
Dla każdego miłośnika pieczywa 😉 Zapraszam!
Składniki:
- migdały 300 g
- marchewka 200 g
- sól himalajska
- pieprz czarny mielony
- łyżka sezamu
Migdały mielimy na mąkę. Dodajemy zblendowaną marchewkę, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu – blendujemy aż składniki się połączą.
Z powstałej masy formujemy małe bułeczki/chlebki (jeżeli masa jest zbyt lepka możemy włożyć ją na około 30 minut do lodówki/zamrażarki; warto również przed formowaniem lekko zwilżyć wodą dłonie).
Bułeczki układamy na papierze do pieczenia i posypujemy sezamem – staramy się aby sezam również oblepił boki bułek.
Suszymy je około 12-14 godzin (w zależności od grubości) w temperaturze nieprzekraczającej 42-43 stopni Celsjusza.
I gotowe! 😀 Jemy je same/z warzywami/sosem/”serkiem” z pestek słonecznika lub nerkowców… lub po prostu z tym na co mamy ochotę 😀
Smacznego!
dzien dobry a czy mozna je suszyc w piekarniku ?dziekuje
PolubieniePolubienie
Dzień dobry 🙂 Wydaje mi się, że można suszyć je w piekarniku (nigdy nie próbowałam) w niskiej temperaturze lub gdy ktoś nie zwraca uwagi na temperaturę przygotowywanych posiłków – może suszyć je w wyższej (jednocześnie skracając czas przygotowywania).
PolubieniePolubienie
Dziekuje pieknie za odpowiedz .Bardzo lubie pani block ,jestem poczatkujaca w surowej diecie i pani przepisy mi bardzo pomagaja .Prosze dalej tak robic jest pani niesamowita pozdrawiam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Miło mi 🙂 Ale proszę mnie nie zawstydzać 😉
PolubieniePolubienie
Witam. Czy zamiast migdałów można użyć maki migdałowej? Czy to będzie to samo odżywczo? Mam kg tej mąki, ale jakoś nigdy nie używałem. 😀
PolubieniePolubienie
Dzień dobry 🙂
Nigdy nie używałam do tego przepisu mąki migdałowej. Pod względem odżywczym mąka wypadnie pewnie gorzej (część składników mogła się już ulotnić) ale smakowo powinno być podobnie. A mąkę, skoro już jest – warto wykorzystać 😉
PolubieniePolubienie
Dzień dobry,
Bułeczki wyszły super. Zrobiłam z pulpy marchewkowej po soku i pulpy migdałowej po mleku. Rewelacyjny przepis: prosty i szybko się robi. Smakowo też wyszło bardzo dobrze, ponieważ słodka marchewka równoważy drożdżowy smak migdałów. Bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Małgosia
PolubieniePolubienie
Z przepisu wychodzą znakomite bułeczki!
PolubieniePolubienie
Super strona. Zapraszam do siebie. Pozdrawiam
PolubieniePolubienie