Bułeczki

Bez zbędnego wstępu: przepis na witariańskie bułeczki. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, o delikatnie drożdżowym posmaku.
Dla każdego miłośnika pieczywa 😉 Zapraszam!

Składniki:

  • migdały 300 g
  • marchewka 200 g
  • sól himalajska
  • pieprz czarny mielony
  • łyżka sezamu

Migdały mielimy na mąkę. Dodajemy zblendowaną marchewkę, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu – blendujemy aż składniki się połączą.

bułeczki1

bułeczki2

Z powstałej masy formujemy małe bułeczki/chlebki (jeżeli masa jest zbyt lepka możemy włożyć ją na około 30 minut do lodówki/zamrażarki; warto również przed formowaniem lekko zwilżyć wodą dłonie).

Bułeczki układamy na papierze do pieczenia i posypujemy sezamem – staramy się aby sezam również oblepił boki bułek.

bułeczki3

Suszymy je około 12-14 godzin (w zależności od grubości) w temperaturze nieprzekraczającej 42-43 stopni Celsjusza.

I gotowe! 😀 Jemy je same/z warzywami/sosem/”serkiem” z pestek słonecznika lub nerkowców… lub po prostu z tym na co mamy ochotę 😀

bułeczki4

bułeczki5

bułeczki5b

bułeczki6

Smacznego!

9 uwag do wpisu “Bułeczki

    1. Dzień dobry 🙂 Wydaje mi się, że można suszyć je w piekarniku (nigdy nie próbowałam) w niskiej temperaturze lub gdy ktoś nie zwraca uwagi na temperaturę przygotowywanych posiłków – może suszyć je w wyższej (jednocześnie skracając czas przygotowywania).

      Polubienie

      1. Dziekuje pieknie za odpowiedz .Bardzo lubie pani block ,jestem poczatkujaca w surowej diecie i pani przepisy mi bardzo pomagaja .Prosze dalej tak robic jest pani niesamowita pozdrawiam

        Polubione przez 1 osoba

    1. Dzień dobry 🙂
      Nigdy nie używałam do tego przepisu mąki migdałowej. Pod względem odżywczym mąka wypadnie pewnie gorzej (część składników mogła się już ulotnić) ale smakowo powinno być podobnie. A mąkę, skoro już jest – warto wykorzystać 😉

      Polubienie

  1. Dzień dobry,
    Bułeczki wyszły super. Zrobiłam z pulpy marchewkowej po soku i pulpy migdałowej po mleku. Rewelacyjny przepis: prosty i szybko się robi. Smakowo też wyszło bardzo dobrze, ponieważ słodka marchewka równoważy drożdżowy smak migdałów. Bardzo dziękuję.

    Pozdrawiam
    Małgosia

    Polubienie

Dodaj odpowiedź do sylwia Anuluj pisanie odpowiedzi