Krukoś

Krukoś, czyli ciasto o kruchej fakturze i niesamowitym smaku kokosa. Zapraszam! 🙂

Składniki:

spód:

  • miąższ kokosa 150 g
  • orzechy brazylijskie 50 g
  • suszone daktyle 200 g
  • kakao 5 łyżek

część krucha:

  • nerkowce 300 g
  • pasta kokosowa 200 g
  • suszone daktyle 200 g
  • orzechy brazylijskie 30 g


polewa:

  • olej kokosowy 60 g
  • kakao 1 łyżka

 

dodatkowo:

  •  wiórki kokosowe do posypania ciasta

Przygotowanie spodu:

Zaczynamy od zmielenia w blenderze miąższu kokosa, orzechów brazylijskich i kakao.

1

Po wstępnym połączeniu składników dodajemy daktyle. Blendujemy do momentu uzyskania zwartej masy bez większych kawałków daktyli. Przy zbyt długim mieleniu, może wytrącić się tłuszcz (a to sprawi, że spód będzie twardy/gumowaty).

2

Otrzymanym ciastem wykładamy tortownicę. Staramy się nie ugniatać go zbyt mocno.
Do wykonania tego ciasta użyłam tortownicy o średnicy 18 cm.

3

Przygotowanie kruchej części:

4

Najpierw mielimy w blenderze (na mąkę) orzechy nerkowca i orzechy brazylijskie. Do mąki dodajemy pastę kokosową i daktyle. Składniki blendujemy do momentu połączenia się wszystkich składników.

5

Masa, którą otrzymamy powinna mieć fakturę kruszonki (w przypadku tego ciasta nie blendujemy składników na gładką masę). To właśnie dzięki temu ciasto będzie idealnie kruche 🙂
Masę nakładamy na wcześniej przygotowany spód.

6

 

555

Ciasto wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie polewy:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy z kakao.

7

Wstępnie schłodzone ciasto pokrywamy polewą. Ciasto wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki lub do momentu zastygnięcia polewy. Wersja dla niecierpliwych – około 15 – 25 min w zamrażarce 😉

Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i gotowe 🙂

9

10

11

12

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s