Energiki

Dziś na szybko – energiki, czyli błyskawiczne batony energetyczne.
Kluczowy składnik – ziarna surowego kakao.

Składniki:

  • wiórki kokosowe 100 – 110 g
  • nerkowce 130 g
  • surowe kakao 60 g (użyłam kruszonych ziaren kakao)
  • kakao 1 łyżka (sproszkowanego)
  • świeże daktyle 400 g

polewa:

  • olej kokosowy 2 łyżki
  • kakao 1 łyżka (sproszkowanego)

Przygotowanie:
Najprościej – wrzucamy wszystkie składniki do blendera kielichowego i mielimy.

1

Jeżeli mamy słabszy blender/nie chcemy go przeciążać, blendujemy najpierw wszystkie składniki oprócz daktyli.

2

Następnie część – około ¾ masy odkładamy i wrzucamy do blendera daktyle. Gdy daktyle się połączą, dodajemy resztę odłożonej masy i blendujemy.

3

I tu mamy dwa wyjścia – albo formujemy batony, układamy je na blaszce wyłożonej papierem, albo wykładamy całą powierzchnię blaszki (a batony wycinamy później).
Ja wybrałam wersję szybszą, czyli drugą – ciastem wyłożyłam blaszkę (grubość batonów zależy od własnych preferencji).

4

Całość wstawiamy na co najmniej 2 – 3 godziny do lodówki.

Po wyjęciu wycinamy batony, przyozdabiamy je, na przykład orzechami i surowym kakao oraz polewą (rozpuszczony olej kokosowy mieszamy z kakao). Polewa będzie trzymała się lepiej jeżeli poczekamy aż trochę zgęstnieje (można wstawić naczynie, w którym mieszaliśmy olej z kakao do naczynia z chłodną wodą – pilnując aby całość za szybko się nie ścięła).

5

6

7

8

9

 

Gotowe 🙂 Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s