Rawko marchewkowe

Rawko marchewkowe, czyli świetna marchewkowa alternatywa dla pieczywa. Przygotowując rawko marchewkowe wykorzystujemy pulpę marchewkową powstałą po zrobieniu soku. Nic się nie marnuje 🙂

Składniki:

  • pulpa po przygotowaniu soku marchewkowego w wyciskarce – około 250 g
  • złote siemię lniane 50 g
  • pestki słonecznika 80 g
  • migdały 80 g
  • szczypta soli
  • cebula 30 g (około połowa średniej wielkości cebuli)

Pulpę po przygotowaniu soku marchwiowego, rozkładamy na tacce i suszymy w suszarce/dehydratorze, w temperaturze 40o C, przez około 4h.



Następnie wszystkie składniki, wrzucamy do blendera. Mielimy aż się połączą.



Jeżeli masa jest za sucha możemy dodać więcej cebuli, natomiast jeżeli lepi się zbyt mocno, dodajemy suche składniki (siemię, pestki lub migdały).



Z powstałej masy formujemy placek/placki o dowolnym kształcie i grubości.




Całość suszymy około 5h.

Rawko możemy wykorzystać do zjedzenia w formie kanapek czy pizzy.




Smacznego! 🙂

2 uwagi do wpisu “Rawko marchewkowe

  1. Fajna strona – ciekawe przepisy oraz niebanalne nazewnictwo 🙂 Doceniam kreatywność. Kupiłam niedawno wypasiony dehydrator i odkrywam możliwości, jakie stwarza. I tu widzę kolejne przepisy warte grzechu 😉 Na razie moim hitem są gryczane krakersy i batony daktylowe (ususzone można trzymać długo w pojemniku). Pozdrawiam, czekam na kolejne pyszne cuda 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz