Ostrekąski, czyli charakterystyczne w smaku małe przekąski. Połączenie zaskakujące: masa daktylowa z masełkiem czosnkowym. Tego trzeba spróbować 😀 Zapraszam!
Składniki:
masełko czosnkowe:
- pestki słonecznika 150 g
- czosnek 2 duże ząbki
- sok z cytryny 5 łyżek
- sól himalajska
- zmielony czarny pieprz
masa daktylowa:
- daktyle świeże lub wcześniej namoczone 140 g
- orzechy włoskie 40 g
dodatkowo:
- kilka rzodkiewek
- kilka małych pomidorów
- szczypiorek
Przygotowanie masełka czosnkowego:
Do zmielonych na mąkę pestek słonecznika dodajemy pozostałe składniki i blendujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy.
Przygotowanie masy daktylowej:
Prościej być nie może 😀 Daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy orzechy włoskie (rozkruszone, w nie za dużych kawałkach).
Po przygotowaniu masy i masełka, kroimy rzodkiewkę na plastry i pomidory – na połówki. Na każdym kawałku umieszczamy masełko czosnkowe i masę daktylową (proporcje zależą od preferencji, ja zdecydowanie wolę większą ilość masełka czosnkowego i jedynie akcent daktylowej słodyczy). Całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Gotowe!
Smacznego!
Wygląda obłędnie, muszę koniecznie wypróbować!
http://smilingshrimp.blogspot.com
PolubieniePolubione przez 1 osoba