Ostrekąski

Ostrekąski, czyli  charakterystyczne w smaku małe przekąski. Połączenie zaskakujące: masa daktylowa z masełkiem czosnkowym. Tego trzeba spróbować 😀 Zapraszam!

Składniki:

masełko czosnkowe:

  • pestki słonecznika 150 g
  • czosnek 2 duże ząbki
  • sok z cytryny 5 łyżek
  • sól himalajska
  • zmielony czarny pieprz

masa daktylowa:

  • daktyle świeże lub wcześniej namoczone 140 g
  • orzechy włoskie 40 g

dodatkowo:

  • kilka rzodkiewek
  • kilka małych pomidorów
  • szczypiorek

Przygotowanie masełka czosnkowego:

Do zmielonych na mąkę pestek słonecznika dodajemy pozostałe składniki i blendujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy.

ostrekaski1

ostrekaski2

Przygotowanie masy daktylowej:

Prościej być nie może 😀 Daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy orzechy włoskie (rozkruszone, w nie za dużych kawałkach).

ostrekaski3

Po przygotowaniu masy i masełka, kroimy rzodkiewkę na plastry i pomidory – na połówki. Na każdym kawałku umieszczamy masełko czosnkowe i masę daktylową (proporcje zależą od preferencji, ja zdecydowanie wolę większą ilość masełka czosnkowego i jedynie akcent daktylowej słodyczy). Całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Gotowe!

ostrekaski7

ostrekaski8

ostrekaski4

ostrekaski5

ostrekaski6

Smacznego!

Jedna uwaga do wpisu “Ostrekąski

Dodaj komentarz