Kakierek, czyli pyszny deser na bazie kaki ze słonecznikowym serkiem. Bardzo pyszny, szybki w przygotowaniu i „poręczny” 😉 Tak przygotowany deser można zabrać ze sobą wszędzie (towarzyszył mi w kinie :D). Zapraszam!
Składniki:
ciasto:
- pestki słonecznika 200 g
- niesiarkowane rodzynki 150 g
- kakao 5 łyżek
krem:
- pestki słonecznika 200 g
- niesiarkowane rodzynki 150 g
- olej kokosowy 2 płaskie łyżki
- kaki 1,5-2 sztuki
dodatkowo:
- 2-3 sztuki kaki
Kakierki przygotowujemy w słoikach. Potrzebujemy około 4-5 słoików o pojemności 340 ml. Ilość kaki (na warstwę), jest dowolna. Ja przyjęłam około pół owocu na słoik. Wybieramy miękkie kaki 🙂
Pestki słonecznika w kremie zastąpić można migdałami lub nerkowcami.
Zaczynamy od dokładnego zmielenia pestek słonecznika. Najlepiej, gdy po zmieleniu uzyskamy zbitą, lekko wilgotną masę.
Zmielone pestki dzielimy na pół i odkładamy.
To samo robimy z rodzynkami.
Przygotowanie ciasta:
Połowę zmielonych pestek i połowę zblendowanych rodzynek łączymy z 5 łyżkami kakao.
Ciasto wyrabiamy ręcznie.
Wykładamy nim spody słoików, zostawiając część na posypkę.
Na warstwie ciasta układamy pokrojone na drobne kawałki kaki. Jeżeli są bardzo dojrzałe, nie musimy ich kroić :]
Przygotowanie kremu:
Drugą połowę rodzynek i pestek blendujemy z olejem kokosowym i kaki, do momentu uzyskania gładkiej masy.
Krem przekładamy na warstwę owoców. Następnie posypujemy całość pozostałym ciastem (łatwo rozkrusza się w dłoniach).
Jemy lub zakręcamy i zabieramy ze sobą 🙂
Smacznego!
Mam ślinotok :3
Bardzo smaczne te przepisy, lubię poznawać nowe smaki i próbować nowych przepisów.
Z pewnością i ten wypróbuję, pozdrawiam !
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo, bardzo dziękuję 🙂 Mam nadzieję, że będzie smakowało! Pozdrawiam serdecznie 🙂
PolubieniePolubienie
Czy te kakao ma byc gorzkie?
PolubieniePolubienie
Tak, ma to być normalne kakao.
PolubieniePolubienie