Kakierki

Kakierek, czyli pyszny deser na bazie kaki ze słonecznikowym serkiem. Bardzo pyszny, szybki w przygotowaniu i „poręczny” 😉 Tak przygotowany deser można zabrać ze sobą wszędzie (towarzyszył mi w kinie :D). Zapraszam!

Składniki:

ciasto:

  • pestki słonecznika 200 g
  • niesiarkowane rodzynki 150 g
  • kakao 5 łyżek

krem:

  • pestki słonecznika 200 g
  • niesiarkowane rodzynki 150 g
  • olej kokosowy 2 płaskie łyżki
  • kaki 1,5-2 sztuki

dodatkowo:

  • 2-3 sztuki kaki

Kakierki przygotowujemy w słoikach. Potrzebujemy około 4-5 słoików o pojemności 340 ml. Ilość kaki (na warstwę), jest dowolna. Ja przyjęłam około pół owocu na słoik. Wybieramy miękkie kaki 🙂

Pestki słonecznika w kremie zastąpić można migdałami lub nerkowcami.

Zaczynamy od dokładnego zmielenia pestek słonecznika. Najlepiej, gdy po zmieleniu uzyskamy zbitą, lekko wilgotną masę.

kakaierek1

Zmielone pestki dzielimy na pół i odkładamy.

To samo robimy z rodzynkami.

kakaierek2

Przygotowanie ciasta:

Połowę zmielonych pestek i połowę zblendowanych rodzynek łączymy z 5 łyżkami kakao.

kakaierek3

Ciasto wyrabiamy ręcznie.

kakaierek4

Wykładamy nim spody słoików, zostawiając część na posypkę.

kakaierek5

Na warstwie ciasta układamy pokrojone na drobne kawałki kaki. Jeżeli są bardzo dojrzałe, nie musimy ich kroić :]

kakaierek6

kakaierek7

Przygotowanie kremu:

Drugą połowę rodzynek i pestek blendujemy z olejem kokosowym i kaki, do momentu uzyskania gładkiej masy.

kakaierek8

kakaierek9

Krem przekładamy na warstwę owoców. Następnie posypujemy całość pozostałym ciastem (łatwo rozkrusza się w dłoniach).

Jemy lub zakręcamy i zabieramy ze sobą 🙂

kakaierek10

kakaierek11

kakaierek13

kakaierek12

Smacznego!

4 uwagi do wpisu “Kakierki

Dodaj komentarz