Sezabrzeczki

Sezabrzeczki czyli sezamowe babeczki z dodatkiem brzoskwiń 🙂 Dla wszystkich miłośników sezamu. Zapraszam!

Składniki:

spód:

  • sezam około 150 g
  • daktyle 5 dużych sztuk świeżych lub wcześniej namoczonych
  • rodzynki mała garść
  • olej kokosowy 1 łyżeczka

masa:

  • migdały 200 g
  • daktyle 3 duże sztuki świeże lub wcześniej namoczone
  • brzoskwinie 3 małe sztuki
  • olej kokosowy 5-6 łyżek

czekolada:

  • daktyle 8 dużych sztuk świeżych lub wcześniej namoczonych
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • kakao 1-2 łyżki

dodatkowo:

  • łyżka zmielonego sezamu

 

Z podanej ilości składników wychodzi 6 Sezabrzeczek. Przygotowałam je w silikonowej formie.

Przygotowanie spodu:

Zmielony na mąkę sezam blendujemy z daktylami i olejem kokosowym.

sezabrzeczki1

Następnie do całości dodajemy rodzynki i mieszamy. Powstałą masą wykładamy spody foremek/formy.

sezabrzeczki2

Przygotowanie masy:

Migdały blendujemy na masło (lub prawie na masło, wszystko zależy od mocy posiadanego blendera).

sezabrzeczki3

Dodajemy brzoskwinie, daktyle oraz olej kokosowy i znów blendujemy (aż wszystkie składniki się ze sobą połączą).

sezabrzeczki4

sezabrzeczki5

Masę wylewamy na spody i całość wstawiamy do zamrażarki na około 1,5 godziny.

sezabrzeczki6

Masa po tym czasie powinna być zwarta, nie może się rozpływać ani być zupełnie zamrożona.

Przygotowanie czekolady:

Chwilę przed wyjęciem Sezabrzeczek z zamrażarki przygotowujemy czekoladę. Jak zwykle jest prosto: wszystkie składniki blendujemy ze sobą.

sezabrzeczki7

Czekoladą smarujemy Sezabrzeczki. Pod wpływem temperatury czekolada bardzo szybko zastyga. Całość możemy posypać zmielonym na mąkę sezamem. Gotowe!

sezabrzeczki9

sezabrzeczki10

sezabrzeczki11

Sezabrzeczki najlepiej smakują schłodzone.

Przechowujemy je w lodówce.

Smacznego!

4 uwagi do wpisu “Sezabrzeczki

Dodaj komentarz