Sezabrzeczki czyli sezamowe babeczki z dodatkiem brzoskwiń 🙂 Dla wszystkich miłośników sezamu. Zapraszam!
Składniki:
spód:
- sezam około 150 g
- daktyle 5 dużych sztuk świeżych lub wcześniej namoczonych
- rodzynki mała garść
- olej kokosowy 1 łyżeczka
masa:
- migdały 200 g
- daktyle 3 duże sztuki świeże lub wcześniej namoczone
- brzoskwinie 3 małe sztuki
- olej kokosowy 5-6 łyżek
czekolada:
- daktyle 8 dużych sztuk świeżych lub wcześniej namoczonych
- olej kokosowy 2 łyżki
- kakao 1-2 łyżki
dodatkowo:
- łyżka zmielonego sezamu
Z podanej ilości składników wychodzi 6 Sezabrzeczek. Przygotowałam je w silikonowej formie.
Przygotowanie spodu:
Zmielony na mąkę sezam blendujemy z daktylami i olejem kokosowym.
Następnie do całości dodajemy rodzynki i mieszamy. Powstałą masą wykładamy spody foremek/formy.
Przygotowanie masy:
Migdały blendujemy na masło (lub prawie na masło, wszystko zależy od mocy posiadanego blendera).
Dodajemy brzoskwinie, daktyle oraz olej kokosowy i znów blendujemy (aż wszystkie składniki się ze sobą połączą).
Masę wylewamy na spody i całość wstawiamy do zamrażarki na około 1,5 godziny.
Masa po tym czasie powinna być zwarta, nie może się rozpływać ani być zupełnie zamrożona.
Przygotowanie czekolady:
Chwilę przed wyjęciem Sezabrzeczek z zamrażarki przygotowujemy czekoladę. Jak zwykle jest prosto: wszystkie składniki blendujemy ze sobą.
Czekoladą smarujemy Sezabrzeczki. Pod wpływem temperatury czekolada bardzo szybko zastyga. Całość możemy posypać zmielonym na mąkę sezamem. Gotowe!
Sezabrzeczki najlepiej smakują schłodzone.
Przechowujemy je w lodówce.
Smacznego!
zjadłabym chyba od razu ze 3!!!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Są pyszne, ale bardzo, bardzo sycące. Odpadłam po 2 😉
PolubieniePolubienie
No nieźle. Aż nabrałem apetytu. Zwierzę się, że kiedyś byłem na witarce, a potem pobłądziłem. Jednak wczoraj do tego wróciłem i będę się tego trzymał.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Witarka? Jeszcze nie spotkałam się z takim określeniem 🙂
Życzę powodzenia, ja już nie wyobrażam sobie zrezygnowania z tej „diety”.
PolubieniePolubienie