Kokownik

Kokownik, czyli ciasto kokosowo-owocowe. Zaskoczyło mnie swoim smakiem. Lekko wilgotny spód sprawia wrażenie ciasta biszkoptowego, owoce dodają świeżości, a krem brzoskwiniowy rozpływa się w ustach.  Polecam! 😀

Składniki:

spód:

  • miąższ kokosa 300 g
  • daktyle 15 dużych sztuk (świeże lub wcześniej namoczone)
  • olej kokosowy 1 łyżka

krem:

  • dojrzałe awokado 1 duża sztuka
  • daktyle 12 dużych sztuk (świeże lub wcześniej namoczone)
  • suszone brzoskwinie 100 g
  • świeże płaskie brzoskwinie 2 sztuki
  • olej kokosowy 4 łyżki

dodatkowo (do ozdoby):

  • borówki/jagody
  • truskawki
  • cynamon

Przygotowanie spodu:

Rozdrobniony na wiórki miąższ kokosa blendujemy z daktylami oraz olejem kokosowym.

kokownik1

kokownik2

Tak powstałą masą wykładamy formę (użyłam tortownicy, wysmarowanej olejem kokosowym, o średnicy około 21 cm).

kokownik3

Przygotowanie kremu:

Do przygotowania kremu użyłam własnoręcznie wysuszonych brzoskwiń. Można zastąpić je suszonymi, niesiarkowanymi morelami.

Zaczynamy od zblendowania ze sobą awokado, daktyli i oleju kokosowego.

kokownik4

Następnie dodajemy suszone oraz świeże brzoskwinie i blendujemy, aż do połączenia się wszystkich składników.

kokownik5

kokownik6

kokownik7

Krem przekładamy na spód ciasta i wstawiamy je na 1-1,5 godziny do zamrażarki.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dekorujemy  je owocami.

Przed podaniem możemy posypać ciasto cynamonem. I gotowe 🙂

kokownik8

kokownik9

kokownik10

kokownik11

kokownik12

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Advertisements

2 thoughts on “Kokownik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s