Kokownik, czyli ciasto kokosowo-owocowe. Zaskoczyło mnie swoim smakiem. Lekko wilgotny spód sprawia wrażenie ciasta biszkoptowego, owoce dodają świeżości, a krem brzoskwiniowy rozpływa się w ustach. Polecam! 😀
Składniki:
spód:
- miąższ kokosa 300 g
- daktyle 15 dużych sztuk (świeże lub wcześniej namoczone)
- olej kokosowy 1 łyżka
krem:
- dojrzałe awokado 1 duża sztuka
- daktyle 12 dużych sztuk (świeże lub wcześniej namoczone)
- suszone brzoskwinie 100 g
- świeże płaskie brzoskwinie 2 sztuki
- olej kokosowy 4 łyżki
dodatkowo (do ozdoby):
- borówki/jagody
- truskawki
- cynamon
Przygotowanie spodu:
Rozdrobniony na wiórki miąższ kokosa blendujemy z daktylami oraz olejem kokosowym.
Tak powstałą masą wykładamy formę (użyłam tortownicy, wysmarowanej olejem kokosowym, o średnicy około 21 cm).
Przygotowanie kremu:
Do przygotowania kremu użyłam własnoręcznie wysuszonych brzoskwiń. Można zastąpić je suszonymi, niesiarkowanymi morelami.
Zaczynamy od zblendowania ze sobą awokado, daktyli i oleju kokosowego.
Następnie dodajemy suszone oraz świeże brzoskwinie i blendujemy, aż do połączenia się wszystkich składników.
Krem przekładamy na spód ciasta i wstawiamy je na 1-1,5 godziny do zamrażarki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dekorujemy je owocami.
Przed podaniem możemy posypać ciasto cynamonem. I gotowe 🙂
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
kawałek pysznego ciacha!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
uwielbiam takie surowe słodkości i mam słabość do kokosu – jestem pewna, że pokochałabym ten deser 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba