Czekalnik

Czekalnik, czyli ciasto czekoladowe z bakaliami, które wymaga poświęcenia odrobiny czasu na obieranie orzechów włoskich oraz oczekiwania na schłodzenie (2 godziny w zamrażarce) 🙂 Zapraszam!

Składniki:

spód:

  • pestki słonecznika około 200 g
  • daktyle świeże lub wcześniej namoczone 14 dużych sztuk
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • cynamon 2 łyżeczki

masa czekoladowa:

  • daktyle świeże lub wcześniej namoczone 20 dużych sztuk
  • dojrzałe banany 2 sztuki
  • olej kokosowy 4-5 łyżek
  • kakao 2-3 łyżki

dodatkowo:

  • brzoskwinie około 5 sztuk
  • orzechy włoskie około 100 g

Przygotowanie spodu:

Pestki słonecznika mielimy, jednak tym razem nie na mąkę (chwila mielenia w blenderze w celu uzyskania niedużych kawałków pestek):

czekalnik1

Następnie blendujemy je z resztą składników. W przypadku słabszego blendera, można najpierw zblendować daktyle z olejem kokosowym, a następnie, po dodaniu zmielonych pestek, ciasto wyrobić ręcznie.

czekalnik2

czekalnik3

Ciasto wykładamy na tortownicę (o średnicy około 21 cm, wysmarowanej olejem kokosowym) formując wyższe brzegi.

czekalnik4

Na spodzie układamy kawałki/połówki brzoskwiń.

czekalnik5

Przygotowanie masy czekoladowej:

Prościej być nie może: wszystkie składniki blendujemy ze sobą.

czekalnik6

czekalnik7

Masę wylewamy na brzoskwinie.

czekalnik8

Ciasto posypujemy orzechami włoskimi i wstawiamy na około 2 godziny do zamrażarki. Gotowe 🙂

czekalnik9

czekalnik10

czekalnik11

czekalnik12

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

6 uwag do wpisu “Czekalnik

Dodaj komentarz