Czekalnik, czyli ciasto czekoladowe z bakaliami, które wymaga poświęcenia odrobiny czasu na obieranie orzechów włoskich oraz oczekiwania na schłodzenie (2 godziny w zamrażarce) 🙂 Zapraszam!
Składniki:
spód:
- pestki słonecznika około 200 g
- daktyle świeże lub wcześniej namoczone 14 dużych sztuk
- olej kokosowy 1 łyżka
- cynamon 2 łyżeczki
masa czekoladowa:
- daktyle świeże lub wcześniej namoczone 20 dużych sztuk
- dojrzałe banany 2 sztuki
- olej kokosowy 4-5 łyżek
- kakao 2-3 łyżki
dodatkowo:
- brzoskwinie około 5 sztuk
- orzechy włoskie około 100 g
Przygotowanie spodu:
Pestki słonecznika mielimy, jednak tym razem nie na mąkę (chwila mielenia w blenderze w celu uzyskania niedużych kawałków pestek):
Następnie blendujemy je z resztą składników. W przypadku słabszego blendera, można najpierw zblendować daktyle z olejem kokosowym, a następnie, po dodaniu zmielonych pestek, ciasto wyrobić ręcznie.
Ciasto wykładamy na tortownicę (o średnicy około 21 cm, wysmarowanej olejem kokosowym) formując wyższe brzegi.
Na spodzie układamy kawałki/połówki brzoskwiń.
Przygotowanie masy czekoladowej:
Prościej być nie może: wszystkie składniki blendujemy ze sobą.
Masę wylewamy na brzoskwinie.
Ciasto posypujemy orzechami włoskimi i wstawiamy na około 2 godziny do zamrażarki. Gotowe 🙂
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
zawsze lubiłam raw ciasta, ale ostatnio mam na nie dużą fazę, a te Twoje zawsze prezentują się tak apetycznie!
PolubieniePolubienie
Bardzo dziękuję 😉 A jakie, surowe ciasto, jest Twoim ulubionym?
PolubieniePolubienie
Usunę daktyle z przepisu, brzoskwinię czymś zastąpię i myślę, że będzie idealnie.
Super przepis. 🙂
PolubieniePolubienie
A czym zastąpisz daktyle? 🙂
PolubieniePolubienie
Co tu dużo mówić: kulinarne cudo!!!
Dziękuje za tą rozkosz dla podniebienia 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Serdecznie dziękuję za miłe słowa 🙂
PolubieniePolubienie