Słoneczniczki

Słoneczniczki, czyli serniczki z pestek słonecznika. Rozpływają się w ustach. Smak jagód i czekolady łączy się ze sobą w idealną całość. Zapraszam! 🙂

Składniki:

warstwa jagodowa:

  • pestki słonecznika 150 g
  • jagody 200 g
  • świeże lub wcześniej namoczone daktyle 100 g
  • olej kokosowy 3-4 łyżki

warstwa czekoladowa:

  • pestki słonecznika 80 g
  • daktyle 80 g
  • podsuszone własnoręcznie banany 50 g (można zastąpić je daktylami)
  • kakao 1,5 łyżki
  • olej kokosowy 1-2 łyżki

dodatkowo (do ozdoby):

  • garść zblendowanego miąższu kokosa (ewentualnie wiórki kokosowe)
  • jagody

Słoneczniczki przygotowałam w silikonowej formie w serduszka. Z podanych składników wyszło mi 8 serniczków.

Zaczynamy od zmielenia 230 g pestek słonecznika. Mielmy/blendujemy je bardzo dokładnie. Od stopnia zmielenia zależy gładkość i smak Słoneczniczków.

słoneczniczki1

Przygotowanie masy jagodowej:

Jako pierwszą przygotowujemy masę jagodową.

Odkładamy 80 g zmielonych pestek słonecznika, do późniejszego przygotowania warstwy czekoladowej.

Do pozostałych pestek dodajemy jagody i olej kokosowy, blendujemy.

słoneczniczki2

Następnie dodajemy daktyle i blendujemy dalej, aż do uzyskania bardzo gładkiej masy.

słoneczniczki3

słoneczniczki4

Przekładamy ją do formy/foremek, do ¾ wysokości.

słoneczniczki5

Przygotowanie masy czekoladowej:

Do blendera wrzucamy wcześniej odłożone 80 g zmielonych pestek słonecznika oraz pozostałe składniki. Blendujemy aż składniki się ze sobą połączą.

słoneczniczki6

słoneczniczki7

Jedynym ze składników masy czekoladowej są poduszone banany. Suszyłam je przez około 24 godziny w temperaturze nieprzekraczającej 42 stopni Celsjusza, w suszarce do żywności. Suszone banany zastąpić można daktylami. Nie polecam zwyczajnych, dostępnych w sklepach suszonych bananów (tak naprawdę nie są suszone, a smażone).

Masą czekoladową wypełniamy pozostałą wysokość każdej foremki.

słoneczniczki8

Słoneczniczki wkładamy do zamrażarki na około 3-4 godziny.

Po wyjęciu ozdabiamy je jagodami i miąższem kokosa i gotowe!

Masa jagodowa po pewnym czasie zmienia kolor, stąd wrażenie że każdy Słoneczniczek oblany jest czekoladą.

słoneczniczki9

słoneczniczki10

słoneczniczki11

słoneczniczki12

Smacznego!

10 uwag do wpisu “Słoneczniczki

    1. Cudowne, chociaż sama nie sądziłam, że aż tak przypadnie mi do gustu 😀
      Realizację tego połączenia trochę odkładałam (brak odpowiedniego blendera), ale cieszę się, że wreszcie się udało 😉

      Polubienie

  1. Hej;) Mam ogromną ochotę na te serniczki, ale chciałabym je zrobic w postaci torciku. Czy w takiej sytuacji mam te warstwy układać tak samo czy może na odwrót?

    Polubienie

    1. Hey 🙂
      W przypadku ciasta, najlepiej ułożyć je odwrotnie. Jeżeli torcik będzie przygotowywany w formie, do której może przywierać, najlepiej bardzo obficie posmarować ją olejem kokosowym. Poza tym, w takiej formie potrzebuje dłuższego czasu w zamrażarce.
      Mam nadzieję, że będzie smakował – czekam na opinię 🙂
      Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Polubienie

    1. Bardzo dziękuję 🙂
      Do niedawna używałam rozdrabniacza Bosch MMR 0801 oraz blendera ręcznego Bosch MSM66110. Od kilku dni (pierwszym przepisem zrealizowanym za pomocą nowego blendera są właśnie Słoneczniczki) używam blendera BioChef High Performance 🙂

      Polubienie

    1. Mrożone owoce nie powinny zaburzyć konsystencji, należy jedynie pamiętać, żeby dodać je na koniec blendowania (do już dokładnie zblendowanych pestek z olejem koksowym i daktylami). Zapobiegnie to ewentualnemu ścięciu się oleju kokosowego.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Polubienie

Dodaj komentarz