Kremiwka z gorszkiem, czyli zupa o kremowej konsystencji ze smaczliwki i świeżego, zielonego groszku.
A smaczliwka to po prostu awokado 🙂
Składniki:
- dojrzałe awokado 1 sztuka
- ogórki gruntowe 4-5 sztuk
- czosnek 1-2 ząbki
- świeży koperek duuużo 😉 (co najmniej garść)
- ocet jabłkowy 1-2 łyżki
- woda 1/3 szklanki
- sól himalajska
- pieprz czarny mielony
- zielony, świeży groszek około ½ szklanki
- pestki dyni garść
Przygotowanie Kremiwki jest bardzo proste. Wszystkie składniki, oprócz zielonego groszku i pestek blendujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy prawie cały groszek i tylko mieszamy.
Kremiwkę przelewamy do miseczki, posypujemy pestkami dyni i pozostałym groszkiem.
Jemy 🙂
Smacznego!
Chcę dzisiaj zrobić na kolację, ocet można pominąć ?
PolubieniePolubienie
Chyba trochę za późno na odpowiedź 😉 Pominąć można, ale będzie smakowała trochę inaczej. Można również spróbować zastąpić ocet sokiem z cytryny.
PolubieniePolubienie
Kapusta kiszona też się nada.
Świetny blog kulinarny pełen inspiracji, Pozdrowienia! 🙂
PolubieniePolubienie