To chyba mój ulubiony sezon warzywny w roku, czyli sezon na pyszne, świeże pomidory od mojej Mamy. I chociaż najbardziej smakują mi same lub w połączeniu z cebulką, pieprzem, solą i octem jabłkowym, to czasem mam ochotę na urozmaicenie. W tym przypadku urozmaiceniem jest Sostek czosnkowo-koperkowy, czyli gęsty sos na bazie pestek słonecznika.
Składniki:
- pestki słonecznika 400 g
- czosnek 5 dużych ząbków
- świeży koperek co najmniej duża garść
- sok z cytryny 8 łyżek
- oliwa z oliwek 8 łyżek
- chłodna woda 200 ml
- sól himalajska około 1 łyżki (warto dodać ją stopniowo, dopasowując stopień słoności do swoich preferencji)
- pieprz czarny 1 łyżeczka
Pestki słonecznika moczymy przez noc w chłodnej wodzie.
Zaczynamy od wstępnego zblendowania namoczonych pestek słonecznika (odcedzonych z wody). Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz wodę. Blendujemy aż składniki się połączą, a pestki słonecznika rozdrobnią.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i znów blendujemy. Blendowanie możemy przerwać w momencie, w którym osiągniemy pożądaną przez nas konsystencję. Mimo widocznej na zdjęciach lekko „grudkowatej” konsystencji, Sostek jest gładki.
I to właściwie wszystko 🙂 Sostek możemy podawać od razu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Idealnie łączy się z pomidorami, marchewką i cukinią.
Smacznego!