Sostek czosnkowo-koperkowy

To chyba mój ulubiony sezon warzywny w roku, czyli sezon na pyszne, świeże pomidory od mojej Mamy. I chociaż najbardziej smakują mi same lub w połączeniu z cebulką, pieprzem, solą i octem jabłkowym, to czasem mam ochotę na urozmaicenie. W tym przypadku urozmaiceniem jest Sostek czosnkowo-koperkowy, czyli gęsty sos na bazie pestek słonecznika.

Składniki:

  • pestki słonecznika 400 g
  • czosnek 5 dużych ząbków
  • świeży koperek co najmniej duża garść
  • sok z cytryny 8 łyżek
  • oliwa z oliwek 8 łyżek
  • chłodna woda 200 ml
  • sól himalajska około 1 łyżki (warto dodać ją stopniowo, dopasowując stopień słoności do swoich preferencji)
  • pieprz czarny 1 łyżeczka

sostek1

Pestki słonecznika moczymy przez noc w chłodnej wodzie.

Zaczynamy od wstępnego zblendowania namoczonych pestek słonecznika (odcedzonych z wody). Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz wodę. Blendujemy aż składniki się połączą, a pestki słonecznika rozdrobnią.

sostek2

Następnie dodajemy pozostałe składniki i znów blendujemy. Blendowanie możemy przerwać w momencie, w którym osiągniemy pożądaną przez nas konsystencję. Mimo widocznej na zdjęciach lekko „grudkowatej” konsystencji, Sostek jest gładki.

sostek3

sostek4

I to właściwie wszystko 🙂 Sostek możemy podawać od razu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Idealnie łączy się z pomidorami, marchewką i cukinią.

sostek5

sostek6

Smacznego!

Dodaj komentarz